Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imagini SPECTACULOASE cu mascații care-i dezarmează pe vameși: Cine sunt primii reținuți / UPDATE

pressalert.ro
retinuti Moravita

UPDATE

In urma audierilor maraton de peste 10 ore, de la sediul DIICOT Timisoara, au fost retinuti, pentru 24 de ore, 18 politisti de frontiera si 8 persoane suspectate de trafic de tigari.

Cei 18 politisti de frontiera pentru care procurorii au dat mandate de retinere sunt:

 

Gabriel Furcea, sef Punct Trecere Frontiera Moravita

Adi Sturza-Deak, sef de tura la PTF Moravita

Gheorghe Ticusi

Ioan Mircea Turcas

Silviu Sorinel Dragut

Alexandru Iulian Ovidiu Petrache

Constantin Bogdan Goaga

Marius Neag

Radu Eugen Chilba

Cosmin Mihai Ionele

Valentin Mihai Ungureanu

Olivian Milea

Mihaita Costel Sfetcu

Alin Ciprian Plava

Aurelian Gita

Ovidiu Cristian Florin Fratila

Andrei Liviu Ioanas

Gabriel Vamesu

 

Acestora li se adauga 8 barbati suspectati de contrabanda cu tigari.

 

Toti cei 26 care au fost trimisi dupa gratii pentru 24 de ore au fost impartiti in trei locatii de arest: la IPJ Timis, la IPJ Arad si la IPJ Caras- Severin, anunţă opiniatimisoarei.ro.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Operaţiune în forţă a celor de la DIICOT. Totul s-a întâmplat la vama de la Stamora Moraviţă. Încă de dimineaţă, mascaţii au luat cu asalt zona, apoi au reținut primele nouă persoane.

Jandarmii de la brigada specială au intrat în forță în sediu și i-au dezarmat pe cei prezenți. Primii nouă suspecţi au fost reţinuţi după audieri şi duşi încătuşaţi în arestul de la Arad. Printre aceştia se află şi cei de la magazinul din punctul de trecere a frontierei. În paralel, alte echipe au descins la locuințele contrabandistilor. Este prima operațiune de amploare după acțiunea DNA și DGA din februarie 2011. Atunci au fost perechezitii în paralel la vămile Stamora-Moravița și Naidăș.

Cel puțin 50 de persoane sunt vizate, procurorii urmând a stabili pe cine vor reține.

Citește și: Asta e vârsta la care femeile devin mai obsedate de sex: Se uită la filme porno mai des

Poliţiştii de frontieră de la vama Stamora-Moraviţa au fost implicaţi şi în protejarea unei grupări care aducea ceasuri de contrabandă Rolex din Serbia, obiectele de lux urmând să fie vândute pe piaţa neagră din Germania.

DIICOT a efectuat marţi 41 de percheziţii, atât la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moraviţa, cât şi la domiciliile unor poliţişti, acuzaţi că primeau mită de la grupări care se ocupau, în special, cu contrabanda de ţigări, dar şi alte produse.

Citește și: Au vrut o baie romantică, dar femeia a luat foc de la lumânare / VIDEO ȘOCANT

Potrivit unor surse judiciare, în martie 2016, Serviciul Supraveghere şi Control Vamal din cadrul ANAF a sesizat DIICOT-Serviciul Teritorial Timişoara cu privire la faptul că, în perioada februarie - septembrie 2015, mai mulţi cetăţeni români au achiziţionat din Serbia ceasuri marca Rolex, pe care le-au introdus în România fără a respecta formalităţile vamale, prejudiciul în acest caz fiind de 815.714 lei.

Din cercetările efectuate de procurori a rezultat că, în cursul anului 2015, inculpatul I.A.C. a iniţiat constituirea unui grup infracţional, cu scopul desfăşurării unor activităţi de contrabandă cu ceasuri Rolex, pe care liderul urmărea să le achiziţioneze din Serbia şi să le introducă în România, fără îndeplinirea formalităţilor vamale, pentru a le comercializa ulterior pe piaţa neagră din Germania.

Citește și: SCANDAL uriaș cu Johnny Depp: Ce dezvăluie Amber Heard, soția care a depus actele de divorț

Manopera consta în achiziţionarea aparentă a ceasurilor de către ceilalţi membri ai grupului, urmată de solicitarea restituirii TVA formulată de către pretinşii cumpărători către autorităţile sârbe.

Ulterior, pentru introducerea ceasurilor în România, cumpărătorii trebuiau să declare aceste bunuri în vama românească, pentru a fi calculate şi achitate taxele aferente, lucru care nu se mai realiza, ceasurile de lux fiind introduse în ţară cu sprijinul unor funcţionari din PTF Moraviţa.

Citește și: BĂTAIE în liceu: Un profesor și un elev s-au luat la pumni / VIDEO

În realitate, după ce se obţinea restituirea TVA de către autorităţile sârbe, membrii grupării treceau frontiera de stat către România. Între cele două vămi, erau aşteptaţi de funcţionarii români care preluau ceasurile Rolex şi le restituiau contrabandiştilor după trecerea pe la punctul de control. În acest mod, chiar dacă odată ajunşi în PTF, contrabandiştii erau controlaţi (aşa cum au solicitat în repetate rânduri autorităţile sârbe), asupra acestora nu se găsea niciun bun şi nu se lua nicio măsură.

La vama Stamora-Moraviţa erau protejaţi şi contrabandiştii de utilaje sau alte mărfuri.

Citește și: S-a dus la iubitul său și a fost violată de 30 de bărbați, iar imaginile au apărut pe net: Ce a pățit o adolescentă e de neimaginat

Anchetatorii susţin că anumite mărfuri aveau deja denumiri specifice atribuite în limbajul folosit de poliţiştii de frontieră, precum şi comisioane fixe ce trebuiau plătite agenţilor pentru a permite introducerea în ţară a acestor mărfuri, la nivelul PTF Moraviţa existând un veritabile "mercurial" al preţurilor, unanim cunoscut şi aplicat atât de contrabandişti, cât şi de poliţişti.

Procurorii mai arată că discuţiile dintre agenţi dovedesc şi un alt aspect deosebit de grav, respectiv faptul că poliţiştii erau dispuşi să gireze introducerea în ţară a aproape orice în schimbul unor sume de bani, inclusiv substanţe periculoase sau interzise la deţinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme şi muniţie.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.