Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Impact devastator, cu milioane de oameni în foamete: După ce a restricționat exporturile de grâu și zahăr, India ar putea proceda la fel cu orezul

orez

Orezul ar putea fi următoarea țintă a protecționismului alimentar al Indiei, după ce a restricționat exporturile de grâu și zahăr, spun analiștii, o măsură care ar putea avea un impact devastator asupra securității alimentare globale, deoarece este un aliment de bază important, notează Bloomberg.

Restricțiile impuse de India asupra exporturilor de grâu și de zahăr au provocat un șoc pe piețele globale, marcând o escaladare a protecționismului alimentar, care a dus la blocarea de către unele țări a fluxurilor de aprovizionare cu produse locale în lume. O măsură similară în cazul orezului de către exportatorul numărul unu, într-un moment în care culturile de grâu și porumb sunt în creștere, ar amenința să arunce milioane de oameni în foamete și să crească riscurile de inflație.

"Guvernul a impus deja restricții asupra exporturilor de grâu; este o chestiune de timp până când ar putea fi luate în considerare restricții asupra exporturilor de orez", a declarat Radhika Piplani, economist la Yes Bank Ltd. Provocarea va fi să vedem dacă astfel de restricții vor reduce prețurile alimentelor în India și în ce interval de timp, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt care reprezintă atât Ministerul Alimentației, cât și cel al Comerțului nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

India a stocat mai mult decât suficient orez, iar prețurile au fost sub control. Orezul este strâns legat de grâu în dieta indienilor și în sistemul de rații alimentare al guvernului. Se așteaptă ca achizițiile de stat de grâu pentru programul de ajutor alimentar să fie mai puțin de jumătate față de anul precedent, iar guvernul intenționează să distribuie mai mult orez, ceea ce a stimulat așteptările că autoritățile vor dori să asigure rezerve ample de orez ieftin pe plan intern.

"Aceste rezerve publice de orez sunt mai mult decât suficiente pentru a satisface nevoile de distribuție publică ale țării, chiar și în cazul extinderii rațiilor de orez din cauza situației predominante a grâului", a declarat Shirley Mustafa, economist la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Guvernul ar putea lua în considerare limitarea exporturilor de orez pentru a asigura aprovizionarea internă și pentru a preveni o creștere a prețurilor, potrivit Economic Times. O comisie condusă de biroul prim-ministrului face o analiză produs cu produs a produselor de bază esențiale, inclusiv a orezului non-Basmati, și se așteaptă măsuri rapide în cazul în care există semne de creștere a prețurilor, a afirmat ziarul, citând un oficial neidentificat.

Orezul a fost singura cereală de bază care a ajutat la evitarea agravării crizei alimentare mondiale. Spre deosebire de grâu și porumb, ale căror prețuri au crescut vertiginos din cauza războiului din Ucraina, care a perturbat aprovizionarea, prețurile orezului au rămas scăzute datorită producției ample și a stocurilor existente.

Această perspectivă se poate schimba dacă India decide să limiteze exporturile de orez. Acest lucru ar putea determina și alte țări să urmeze o strategie similară, așa cum s-a întâmplat în timpul crizei alimentare din 2008, când Vietnamul a restricționat și el livrările de orez. Asia produce și consumă aproximativ 90% din orez, iar India reprezintă 40% din comerțul mondial.

"Rezervele de orez sunt ample în țară și nu este nevoie să interzicem sau să restricționăm exporturile", a declarat B.V. Krishna Rao, președintele Asociației exportatorilor de orez. "Dacă guvernul dorește totuși să impună o restricție cantitativă, poate fi un apel politic, iar comerțul va saluta acest lucru în interesul național."

Liderii economici sub conducerea premierului Narendra Modi iau o măsură coordonată pentru a combate inflația, încercând să încetinească creșterea prețurilor și să atenueze impactul asupra consumatorilor. Inflația cu amănuntul, care se află la un nivel maxim al ultimilor opt ani, este o problemă sensibilă din punct de vedere politic și poate influența modul în care oamenii votează în alegeri.

Istoria ne oferă câteva indicii despre cum ar putea funcționa o limitare a exporturilor de orez. În timpul crizei alimentare din 2007-2008, India s-a confruntat cu creșterea prețurilor la grâu și a decis să limiteze exporturile. În loc de grâu, guvernul a cumpărat mai mult orez pentru programul său de distribuire a alimentelor. Pentru a asigura o aprovizionare ieftină și abundentă cu orez, oficialii au blocat exporturile de orez non-Basmati în octombrie 2007.

O decizie de limitare a exporturilor de orez va depinde de evoluția prețurilor în următoarele săptămâni, a declarat Suvodeep Rakshit, economist senior la Kotak Institutional Equities. Orezul este pe cale să fie semănat, iar producția depinde de vreme. Dacă musonul este neregulat și prețurile orezului vor sări, este probabil ca exporturile să fie limitate, a spus el.

Orezul se identifică după lungimea și forma sa. Basmati este un orez cu bobul lung, cunoscut pentru aroma sa distinctă. Exporturile de orez Basmati au totalizat 3,95 milioane de tone în 2021-22, în timp ce livrările de orez non-basmati au ajuns la 17,26 milioane de tone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.