Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Impactul poluării aerului asupra polenizatorilor nocturni (studiu)

e360.yale.edu
Fluturele monarh migrator

Polenizarea plantelor dependente de insectele nocturne, precum fluturii de noapte, este ameninţată de poluarea aerului, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, potrivit Agerpres.

Un poluant prezent în aer, în special noaptea, reduce drastic capacitatea acestor polenizatori de a urmări mirosurile florale, relevă acest studiu al unei echipe de la Universitatea din Washington, Statele Unite.

Concluzia lor este în concordanţă cu lucrările recente privind efectele negative ale poluării asupra biodiversităţii, nu numai atmosferice, ci şi sonoră şi luminoasă, induse de activităţile umane.

Acestea dăunează sănătăţii noastre, dar "şi funcţionării ecosistemului prin aceste plante şi polenizatori", a declarat pentru AFP Jeff Riffell, profesor de biologie şi unul dintre coautorii studiului.

În timp ce studiile au evidenţiat deja rolul poluanţilor atmosferici asupra polenizatorilor diurni precum albinele, acest studiu se concentrează pe efectele radicalului nitrat (NO3), un poluant prezent mai ales noaptea, asupra mirosului florilor.

Radicalul nitrat se formează atunci când dioxidul de azot, rezultat din arderea combustibililor fosili de către om sau din arderi naturale precum incendiile de pădure, intră în contact cu ozonul din atmosferă.

Spre deosebire de dioxidul de azot sau de ozon, radicalul nitrat are particularitatea de a fi degradat rapid de lumina soarelui şi, prin urmare, este prezent mai ales noaptea.

Efectul negativ al poluării atmosferice asupra activităţii polenizatorilor nocturni

Studiul evidenţiază astfel efectul negativ al acestei poluări atmosferice asupra activităţii polenizatorilor nocturni, într-un moment în care insectele polenizatoare sunt în pericol în întreaga lume.

Aproximativ trei sferturi dintre cele peste 240.000 de specii de plante cu flori depind de polenizatori, iar peste 70 de specii de polenizatori sunt pe cale de dispariţie sau ameninţate, subliniază profesorul Riffel.

Echipa sa a constatat, prin simulări pe computer, că o mare parte din Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala şi de Sud, precum şi Africa de Sud, sunt regiunile probabil cele mai afectate de acest fenomen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.