Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În 2020, masa lemnoasă recoltată a crescut cu 748.000 mc, conform INS

padure lemne defrisari

Masa lemnoasă recoltată în anul 2020 a totalizat 19,652 milioane metri cubi (volum brut), cu 748.000 mc mai mult faţă de anul anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 42% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 31,1%, stejarul 9,6%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 10,7% şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc) 6,6%.

Lemnul recoltat în anul 2020 a fost destinat în proporţie de 95,9% persoanelor juridice atestate în activitatea de exploatare forestieră şi în proporţie de 4,1% persoanelor fizice care pot exploata lemn din pădurile pe care le au în proprietate, informează Agerpres.

"Conform Legii nr. 46/2008 - Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură; prin excepţie persoanele fizice pot exploata, fără atestare, un volum de maxim 20 mc/an din pădurile pe care le au în proprietate", subliniază INS.

În anul 2020, s-au recoltat 12,589 milioane mc de lemn din pădurile proprietate publică, reprezentând 64,1% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, restul fiind recoltat din pădurile proprietate privată (32,3%) şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier (3,6%).

Comparativ cu 2019, anul trecut volumul de lemn recoltat din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier a scăzut cu 3%, din păduri proprietate publică a statului a scăzut cu 2,3%, iar din pădurile proprietate privată a crescut cu 13,7% şi din păduri proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale cu 7,6% .

Produsele lemnoase principale au reprezentat 71,8% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, produsele lemnoase secundare 20,3% şi produsele lemnoase de igienă 7,9%.

În 2020, comparativ cu anul anterior, volumul de masă lemnoasă recoltată din produse de igienă a scăzut cu 3,5%, iar din produse principale a crescut cu 5,5% şi din produse secundare s-a majorat cu 1,7%.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, 25,8% din volumul total de masă lemnoasă s-a recoltat din regiunea Nord-Est, 25,7% din regiunea Centru, 12,5% din regiunea Nord-Vest, 11,9% din regiunea Vest, 10,6% din regiunea Sud-Muntenia, 6,8% din regiunea Sud-Vest Oltenia, 6,4% din regiunea Sud-Est şi 0,3% din regiunea Bucureşti-Ilfov.

Structura speciilor lemnoase recoltate la nivelul regiunilor de dezvoltare se prezintă astfel: răşinoasele au reprezentat majoritatea masei lemnoase recoltate în regiunea de dezvoltare Centru (59,4%), în Bucureşti-Ilfov stejarul (43,6%), diverse specii tari (31,8%) şi diverse specii moi (24,7%) şi fagul în Vest (47,2%).

La nivel de judeţe, anul trecut cea mai mare cantitate de masă lemnoasă s-a recoltat în judeţul Suceava (11%), urmat de Harghita (10,6%), Neamţ (6,4%) şi Bacău (5,1%), iar cele mai mici cantităţi s-au recoltat în judeţele Giurgiu (aproximativ 0,5%), Olt, Ialomiţa şi Brăila (aproximativ 0,4%), Teleorman, Ilfov, Constanţa şi Galaţi (0,3%).

În anul 2020, s-au efectuat tăieri de conservare pe 60,5% din suprafaţa totală parcursă cu tăieri, tăieri de regenerare în codru pe 37,1%, tăieri de regenerare în crâng pe 1,9% şi tăieri de substituiri-refacere a arboretelor slab productive şi degradate pe 0,5%.

Suprafeţele de pe care s-a recoltat în totalitate lemnul au fost cele cu tăieri rase (4% din suprafaţa parcursă cu tăieri de regenerare în codru), urmând ca suprafeţele respective să fie reîmpădurite sau utilizate în alte scopuri silvice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.