Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

(In)adecvarea partidelor la agenda publică

Ce vor cetățenii? În primul rând un nivel de trai mai bun. Până la 75% aleg asta ca primă prioritate în sondaje, indicând diverse probleme particulare: salarii, inflație, locuri de muncă, etc. Apoi,eliminarea corupției. În jur de 9-15% numeau asta ca prima prioritate înainte de Colectiv, apoi ceva mai mult. Apoi, starea de sănătate era indicată ca prim prioritate tot de 9-15%. Nu este încă clar în ce măsură Scandalul Hexi Pharma a întărit această temă sau tot tema anticorupției. Apoi, din când în când, vreo 10% din cetățenii se declară preocupați de un război în zonă, trăgând celelalte preocupări în jos.

Ce oferă partidele?....

PSD este poziționat cel mai clar pe tema nivelului de trai. Este partidul care „a reîntregit salariile și pensiile”, oarecum singurul partid care se preocupa de protecția socială. Pe tema sănătății PSD este relativ inactiv, deși poate referirile la închiderea spitalelor sub guvernul Boc mai au efect. Pe tema anticorupției, PSD este mai degrabă dezinteresat.

ALDE, perpetuu aliat cu PSD susține implict aceleași teme. ALDE este un fel de partid al celor ce s-au săturat de PNL/PDL dar parcă nu ar vota cu „stânga”.

PNL este poziționat mai degrabă prost pe temele din agenda publică. Partidul ar trebuie să îi reprezinte pe cei care cred că asistența socială mai mult încurcă decât ajută la creșterea prosperității. Dar nu există nici un discurs sistematic al partidului care să spună: votați cu noi și vă va fi bine. Dimpotrivă, majoritatea economiștilor de dreapta par preocupați că nivelul de trai crește prea accelereat, periclitând stabilitatea. Oricum, tema este controlată mai bine de Guvern. Dacă Cioloș nu își declară susținerea pentru PNL, acesta va trece prin momente dificile.

Pe tema anticorupției, discursul PNL este doar marginal mai bun decât al PSD și tema riscă să fie preluată de USB/USR. Pe tema sănătății, PNL are putea avea ceva potențial, dar încă nu pare hotărât să-l folosească.

USB/USR nu se afirmă decât pe tema anticorupției. În măsura în care este votat de oameni preocupați mai degrabă de altceva, putem presupunem că sunt cei ce au abandonat orice speranță că principalele partide vor face ceva util.

PMP este poziționat prost pe linie. Stă prost pe nivel de trai (austeritate plus lipsă de altă viziune economică), prost pe sănătate, prost pe anticorupție. S-a încercat un discurs radical, care ar fi mers, poate, cu cei preocupați de un război în zonă, dar strategia pare sa fi eșuat.

Cel mai bine din această comparație iese PSD, dar nu pentru că stă bine cu adevărat ci pe fondul unei mari inadecvări a celorlalte partide, în special PNL. Dar tot sistemul politic românesc este fragilizat. Este probabil prea târziu să vedem o explozie populară în 2016 dar, după aceea, toate posibilitățile rămân deschise.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.