Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În deplină tăcere, Parlamentul pregătește o AMNISTIE evaluată la 680 de milioane de lei. Întrebarea este: pentru bănci sau pentru cetățeni?

Inquam Photos / George Calin
plen vot parlament motiune camera deputatilor

A trecut tacit de Senat o lege cu miză uriașă.

În 2015, inspectorii de la Curtea de Conturi au ajuns la concluzia că BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuinţe au încălcat legea atunci când au acordat prime oferite de stat unor persoane care nu ar fi trebuit să le primească.

Statul trebuie acum să recupereze prejudiciul.

De la cine?

Nu este clar dacă:

1. Băncile trebuie să dea banii înapoi statului și apoi băncile să se îndrepte în instanță către cetățeni să-și recupereze banii

sau

2. Statul trebuie să își recupereze banii direct de la cetățeni

Nu este clar nici dacă cetățenii pot fi obligați să dea banii înapoi.

Ce este sigur este că BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuinţe au contestat raportul Curții de Conturi, iar BCR a pierdut deja la ÎCCJ.

În acest context, în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2019, în Parlament este înregistrat un proiect de lege cu semnături din majoritatea partidelor„privind exonerarea clienţilor băncilor de economisire-creditare în domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând primă de stat şi accesorii”.

Proiectul este semnat de deputații Pambuccian Varujan (lider grup minorităti); Paşcan Emil-Marius (lider grup PMP); Ponta Victor-Viorel (liderul Pro România); Roman Florin-Claudiu (lider grup PNL); Simonis Alfred - Robert (lider grup PSD); Szabo Odon (UDMR), Zisopol Dragoş Gabriel - (minorităti)

Surse parlamentare au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că reprezentanți ai cel puțin uneia dintre bănci ar fi avut în Camera Deputaților, cu unii parlamentari, o discuție informală cu privire la situația primelor de stat pe care statul trebuie să le recupereze.

  • Se aproba exonerarea clientilor bancilor de economisire-creditare in domeniul locativ astfel cum sunt definiti de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului de la rambursarea catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a sumelor reprezentand prima de stat datorate ca urmare a constatarilor Curtii de Conturi prin Deciziile emise in anul 2015, precum si a accesoriilor aferente”, scrie în proiectul de lege.

În expunerea de motive se arată că dacă nu se adoptă legea sălile de judecată ar putea fi paralizate din cauza proceselor.  De asemenea, spun inițiatorii, „din perspectiva impactului social al implementarii deciziei Curtii de Conturi, un numar de aproximativ 310.000 de clienti ai bancilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ ar trebui sa restituie primele de stat deja incasate, in cuantum total de cca. 680.000.000 lei”.

Legea a trecut tacit de Senat și merge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Adoptarea tacită în Senat s-a petrecut joia trecută și anunțul s-a făcut în această seară, la finalul ședinței de plen.

În martie 2020 a vrut Guvernul Ludovic Orban să dea OUG pentru EXONERAREA clienților celor două bănci, dar a renunțat la idee. Ordonanţa de urgenţă a fost amânată, pentru că actul normativ nu avea toate avizele necesare și de atunci nu s-a mai  auzit nimic despre acest subiect.

Discuția de atunci din Guvern:

Ion Ştefan: Aș dori să acceptați introducerea pe ordinea de zi a unei ordonanțe de urgență privind exonerarea clienților băncilor de economisire-creditare din domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând prima de stat și accesorii.

Ludovic Orban: De acord. Aici este vorba de programul de economisire-creditare care a fost introdus de cele două bănci și pentru care Curtea de Conturi a considerat că nu este corect din punct de vedere legal și, practic, câteva sute de mii de români trebuie să înapoieze banii de care au beneficiat în cadrul programului respectiv.

Ion Ştefan: Peste 700.000 de români au avut încredere în acest acest contract cu băncile respective și astăzi, prin decizia Curții de Conturi, ar fi nevoiți să ramburseze aceşti bani, când vorbim de o sumă de peste 1.000 de euro.

Ludovic Orban: Dar explicaţi-mi şi mie programul ăsta, că dumneavoastră aţi asigurat, să zic, subvenţionarea, plăţile pentru programul respectiv. Cum adică? A fost inclus într-o lege programul ăsta. Cum a putut să fie considerate ilegale sumele de care au beneficiat sute de mii de români?

Ion Ştefan: Într-adevăr, programul s-a desfăşurat în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2006, iar, în 2016, Curtea de Conturi, printr-un control, a considerat că aceste sume sunt necuvenite; şi din acel moment au urmat lungi procese, iar finalul lunii.

Ludovic Orban: În regulă, domnule ministru, cunosc cazul, ştiu că există şi un proiect de lege depus şi semnat de toţi liderii grupurilor parlamentare. Din păcate, nu există timpul necesar pentru adoptarea proiectului de lege, pentru că ei trebuie, sunt forţaţi să demareze acţiunile de recuperare, şi asta mi se pare ceva foarte ciudat, adică sunt puse nişte bănci să execute în numele statului nişte cetăţeni. Asta iar este o anomalie, care, după părerea mea, este absolut inacceptabilă. Deci, de acord.Mai aveţi altceva?

Ion Ştefan: Nu”.

Şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici spunea că ar vrea ca Guvernul din care făcea parte să dea OUG pentru exonerarea clienților celor două bănci de la plata primelor de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.