Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În dublă criză de sănătate și de cadre medicale, cu acordul Ministerului Sănătății, Institutul Socola A DEMIS 82 de angajați

vivafmiasi.ro
socola iasi

Câteva zeci de cadre medicale au protestat luni în fața Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, după ce, în cursul dimineții, au primit deciziile prin care le încetau contractele de muncă. Juristul unității susține că decizia de a-i demite a fost luată cu acordul Ministerului Sănătății.

Peste 80 de asistenți și infirmieri, angajați ai Institutului de Psihiatrie Socola, au aflat luni dimineața că nu mai au locuri de muncă. Aceștia au venit la serviciu, unde li s-au înmânat documente prin care li se aducea la cunoștință că, în urma perioadei de probă, contractele lor de muncă au fost încheiate. Revoltați, o parte dintre aceștia au protestat în parcarea din fața unității medicale.

Citește și: Lidl, mutare în plină epidemie de coronavirus! Se întâmplă din 30 martie, în magazinele din România

„Acum, în plină pandemie ne-a demis din funcție. Având în vedere că și aseară a vorbit ministrul Sănătății că nu avem voie să ne dăm demisiile, că nu avem voie să refuzăm detașări, ca să ajutăm țara, el (Bogdan Șaramet, managerul Institutului de Psihiatrie-n.r.) ne-a prezentat demisiile. (...) El practic a profitat de acele 90 de zile de probă pentru a ne demite din funcție, pentru a ne desface contractele", a explicat una dintre femeile care au participat la protestul spontan.

Potrivit acesteia, managerul nu avea niciun motiv să le desfacă contractele de muncă pentru că „nu au făcut nicio greșeală în timpul perioadei de probă”.

Citește și: Decizie fără precedent luată de Auchan în plină epidemie de coronavirus

„Am primit decizii de încetare a contractului de muncă. Nu suntem aici pentru că nu vrem să mergem la Suceava (Spitalul Județean Suceava-n.r.), nu e vorba despre asta. Suntem aici pentru că suntem dați afară. (...) Fără niciun motiv. Ce să facem, stăm și ne uităm pe geam că nici alt loc de muncă nu putem obține în perioada asta. O să mergem în instanță, pentru că noi nu considerăm că am greșit cu nimic", a declarat una dintre asistentele care și-au pierdut locul de muncă.

La protestul din parcare au fost prezenți și jandarmi, care le recomandau angajaților Institutului de Psihiatrie să nu stea în grupuri mai mari de 3 persoane și să păstreze distanța.

Citește și: Coronavirus: Companiile auto din România vor să facă ventilatoarele mecanice, dar nu avem proiect pentru ele

Oamenii spun că, având în vedere că este stare de urgență și că este nevoie de personal în sistemul sanitar, demiterea lor nu este legală.

Juristul Institutului de Psihiatrie Socola recunoaște că niciunul dintre cei 82 de angajați nu a greșit în timpul celor 90 de zile din perioada de probă, dar susține că bugetul spitalului nu este suficient pentru a le plăti salariile.

Citește și: Document făcut public de Dumitru Coarnă! Și fără măști de protecție, polițiștii sunt obligați să intre în misiuni cu persoane infectate cu coronavirus

„La toate contractele de muncă s-a prevăzut o clauză: o perioadă de probă de 90 de zile. Această perioadă de probă a expirat (...) Ca urmare a consultării cu sindicatele, ca urmare a consultării cu Corpul Medical al Institutului, şi ca urmare a primirii unui punct de vedere al Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte legalitatea acestei măsuri s-au emis deciziile de concediere a celor 82 de angajaţi. (...) Aceşti oameni nu au greşit cu absolut nimic. Problema rezultă din încărcătura bugetară. La acest moment, încărcătura bugetară este de 92,67%, celelalte cheltuieli reprezintă 19%, rezultă în final un buget de 112%", a declarat presei Corneliu Prepeliță, juristul Institutului de Psihiatrie Socola.

Întrebat de ce s-au făcut angajări dacă bugetul nu poate susține plata salariilor, juristul a explicat că „vechea conducere probabil nu a făcut un calcul cu impactul bugetar”.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Îngrijorător: Sute de cadre medicale, infectate cu coronavirus

Concursurile au fost organizate anul trecut, începând cu luna august, iar angajările s-au făcut în ianuarie. Între timp, managerul unității medicale a fost schimbat din funcție.

Juristul instituției recunoaște și că aceste concursuri au intrat în atenția procurorilor DNA Iași.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție îl atacă pe Streinu-Cercel: Dacă un ‘specialist’ gândea așa

„Acest concurs a fost suspendat în septembrie 2019 ca urmare a ordonanței DNA Iași, ordonanță care preciza că sunt suspiciuni în ceea ce privește legalitatea organizării și desfășurării acestui concurs", a mai precizat juristul Institutului de Psihiatrie Socola.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.