Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Estonia a fost dezvelit un monument în amintirea tânărului pilot german care a aterizat în apropierea Kremlinului în 1987 (video)

Agerpres - Reuters
pista

Un monument ce comemorează zborul pilotului de agrement german Mathias Rust în urmă cu 35 de ani, în timpul războiului rece, a fost dezvelit vineri în Estonia, transmite dpa preluat de agerpres.

O pistă simbolică de 24 de metri lungime, realizată din piatră de beton negru, a fost dezvelită în parcul unui conac din nord-estul Estoniei.

În timpul războiului rece, Mathias Rust a reuşit să treacă nestingherit graniţele Uniunii Sovietice la bordul unei aeronave uşoare cu un singur motor. El a aterizat lângă Piaţa Roşie din Moscova pe 28 mai 1987, la câţiva metri de Kremlin. Zborul spectaculos al tânărului de 18 ani a demonstrat că apărarea aeriană aparent impenetrabilă a Uniunii Sovietice era mai puţin puternică decât se credea.


La bordul unui aparat de zbor Cessna închiriat, Rust a intrat în spaţiul aerian sovietic pe lângă turnul conacului, care este situat direct pe coasta de nord a Estoniei, zburând peste un post de observare al trupele de frontieră sovietice. El a declarat că zborul său a fost o misiune de pace. A fost condamnat la patru ani într-un lagăr de muncă pentru trecerea ilegală a frontierei şi huliganism şi a fost graţiat în vara anului 1988. Avionul este expus într-o expoziţie specială din Berlin.

"Acest zbor prin Cortina de Fier a dat un impuls suplimentar prăbuşirii Uniunii Sovietice şi recâştigării independenţei Estoniei", a declarat pentru ziarul Őhtuleht proprietarul conacului, Tőnis Kaasik.

Vineri, un pilot estonian a marcat evenimentul cu un zbor la bordul unei aeronave similare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.