Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În fața creșterii puternice a extremei drepte, PPE propune limitarea imigrației în Europa

infofinanciar.ro
Manfred Weber

Dacă guvernele nu pot demonstra că pot gestiona eficient imigrația, următoarele alegeri pentru Parlamentul European ar putea fi o victorie zdrobitoare pentru extrema dreapta, avertizează Manfred Weber potrivit Euronews citat de Rador Radio România.

"Oamenii vor să vadă rezultate. Și asta înseamnă, în practică, că trebuie să reducem numărul sosirilor ilegale", a declarat miercuri dimineață Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta.

În primele zece luni ale anului 2023, Uniunea Europeană a înregistrat aproape 331.000 de treceri ilegale ale frontierei. "Centrele de primire din Austria, Belgia, Olanda și Germania sunt pline. Oamenii văd imaginile de la Lampedusa", a continuat Weber, "și vor un stat care să rezolve problemele, care să gestioneze situația. Iar noi până acum nu am făcut acest lucru''.

"60% dintre cei care ajung de pe ruta Mediteranei nu pot rămâne. Trebuie să se întoarcă. Numai că în ceea ce privește repatrierile, statul este deficitar", a subliniat Manfred Weber.

În cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii la care a participat și Euronews, Weber, al cărui grup este cea mai mare formațiune din Parlamentul European, a vorbit și despre rezultatele recente ale alegerilor olandeze, care au dus la victoria surprinzătoare a lui Geert Wilders și a partidului său (PVV) de extremă dreaptă și anti-Islam, după o campanie electorală dominată de criza costului vieții, lipsa de locuințe la prețuri accesibile și creșterea numărului solicitanților de azil.

Deși nu este încă clar dacă Wilders va reuși să obțină o majoritate guvernamentală și să devină prim-ministru, afirmarea sa puternică stârnește temerile apariției unui val de extremă dreapta la următoarele alegeri europene, programate pentru 6-9 iunie.

Sondajele arată că partidele de extremă dreapta se bucură de o poziție puternică în țări precum Franța, Germania, Austria și regiunea flamandă a Belgiei și că sunt în creștere în Portugalia și în România.

În baza acestor temeri, Weber a cerut Parlamentului European și statelor membre să încheie Noul Pact privind Migrația și Azilul înainte ca europenii să meargă la vot, astfel încât guvernele să aibă cel puțin un rezultat pentru alegătorii sceptici.

Noul Pact este o reformă cuprinzătoare a politicii comune a blocului care prevede un sistem permanent de ''solidaritate obligatorie'' pentru a se asigura că povara este împărțită efectiv între cele 27 de țări. ''Avem nevoie de o soluție. Dacă nu vom reuși să găsim o soluție pentru pactul privind migrația, riscăm să ne aflăm într-o situație foarte dificilă pentru Uniunea Europeană'', a spus Weber.

Poziția lui Weber vizavi de migrație a fost criticată de grupurile socialiste și de verzi drept o încercare de a liniști extrema dreaptă și de a imita agenda radicală sub o patină de centrism.

În ultimii ani, mai multe partide aparținând PPE au încheiat acorduri de coaliție cu formațiuni de extremă dreapta pentru a ajunge la putere. În Italia, Forza Italia, afiliată PPE, este una dintre cele trei partide care susțin guvernul primului ministru Giorgia Meloni, descris drept cel mai de dreapta executiv din istoria țării.

La începutul acestei luni, Meloni a semnat un protocol cu prim-ministrul albanez Edi Rama pentru a externaliza către țara balcanică procesarea a până la 36.000 de cereri de azil pe an. Un acord fără precedent, care a ridicat semne de întrebare serioase cu privire la aplicarea extrateritorială a dreptului UE și la potențialele încălcări ale drepturilor omului. Meloni a apărat protocolul prezentându-l ca o dezvoltare naturală a concentrării UE pe ''dimensiunea externă'' a migrației, un termen generic pentru a promova o cooperare mai strânsă cu țările de tranzit și de origine, cu scopul final de a preveni sosirile neregulamentare pe teritoriul european.

Până acum, singura realizare la nivel european a ''dimensiunii externe'' a fost memorandumul de înțelegere cu Tunisia, principala poartă de acces pentru migranții care încearcă să ajungă pe țărmurile italiene.

Cu toate acestea, Weber pare optimist și spune că, dacă blocul își respectă promisiunile de investiții față de Tunisia, țara ''ne va ajuta să luptăm împotriva imigrației ilegale''.

''Știu că lucrurile nu sunt ușoare, însă acum avem ocazia să lucrăm împreună cu vecinii noștri'' le-a spus Weber reporterilor. ''Acordul cu Tunisia este lucrul cel mai urgent''.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.