Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Grecia debitorii vor fi protejați de executarea silită a caselor prin lege: Executivul elen încearcă să ajungă la un acord cu creditorii internaționali

euro, grecia

Guvernul grec intenţionează să trimită vineri în Parlament un proiect de lege care să îi protejeze pe debitori de procedurile de executare silită a caselor, a declarat o miercuri pentru Reuters un oficial guvernamental, care a adăugat că Executivul de la Atena nu a reuşit încă să ajungă la un acord cu creditorii săi internaţionali cu privire la termenii noii legi, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Victor Ponta anunță încă o lovitură devastatoare încasată de Liviu Dragnea! Cine blochează marele plan al liderului PSD

Disputele cu privire la regulile care se aplică creditelor în care a fost depusă ca garanţie locuinţa principală a debitorului au dus la amânarea eliberării unor împrumuturi în valoare de aproximativ un miliard de euro din partea creditorilor internaţionali ai Greciei, printre care se numără Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană. Creditorii internaţionali, care monitorizează în continuare progresele Greciei chiar dacă ţara a ieşit din programul de asistenţă, vor termeni mai stricţi decât cei propuşi de oficialii de la Atena.

Citește și: Ieşire dură din interiorul Băncii Naţionale! Omul lui Mugur Isărescu ‘atacă la baionetă’

"Discuţiile între Guvern şi instituţiile de supervizare cu privire la clarificarea aspectelor tehnice vor continua până vineri", a declarat oficialul guvernamental, fără a clarifica dacă Executivul de la Atena va trimite proiectul de lege chiar dacă nu va obţine acordul creditorilor internaţionali.

Subiectul ar urma să fie discutat lunea viitoare la întâlnirea adjuncţilor miniştrilor de Finanţe din zona euro. Un reprezentant al Comisiei Europene s-a declarat optimist că se va putea ajunge la un acord înainte de următoarea reuniune a Eurogrupului din 5 aprilie.

Citește și: EXCLUSIV Planuri mari pentru Rareș Bogdan în Parlamentul European – Cum îi va apăra pe toți românii

Grecia lucrează la un nou cadru legislativ care să succeadă unei legi care îi protejează pe debitori de procedurile de executare silită a caselor, în ideea de a accelera procesul de curăţare a creditelor neperformante care afectează sectorul bancar. Ultimul dezacord cu creditorii internaţionali se referă la sfera de aplicare a noului cadru legislativ, inclusiv a plafoanele pentru valoarea de piaţă a locuinţei principale, criteriile privind veniturile necesare pentru a te califica pentru protecţie şi includerea creditelor acordate micilor companii.

Citește și: Propunere șocantă! O susținătoare USR-PLUS vrea ca avortul să fie obligatoriu!

Un bancher a declarat miercuri pentru Reuters că discuţiile au ajuns în impas. Grecia ar dori să includă în noua schemă un portofoliu de credite neperformante în valoare de 11 miliarde euro, în timp ce creditorii ar dori o sumă de maxim la 6-7 miliarde euro.

Creditele neperformante reprezintă 45% din portofoliul total al băncilor greceşti. Autorităţile de la Atena au promis că vor lua măsuri pentru a reduce nivelul creditelor neperformante cu o treime până la finele lui 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.