Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În numai 10 zile, peste 26.000 de civili au fugit din Mosul - VIDEO

Aproximativ 26.000 de civili au fugit din partea de vest a oraşului Mosul în primele zece zile ale operaţiunii lansate la 19 februarie de forţele irakiene pentru a alunga gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a anunţat miercuri un ministru, transmite agenţia France Presse, conform agerpres.

Serviciile statului au luat în grijă "26.000 de persoane fugite din Mosul (vest) în cursul ultimelor zece zile", a declarat ministrul pentru persoane strămutate şi migraţie, Jassem Mohammed al-Jaff.

Incident ARMAT în timpul discursului lui Hollande. Un polițist a ÎMPUȘCAT două persoane - VIDEO

Numărul persoanelor care au reuşit să fugă nu reprezintă decât o mică parte din cei 750.000 de locuitori încă prezenţi în partea de vest a celui de-al doilea oraş din Irak, conform organizaţiilor umanitare.

Forţele irakiene, sprijinite de o coaliţie internaţională anti-jihadistă condusă de SUA, desfăşoară de la 19 februarie o ofensivă pentru a elibera vestul oraşului Mosul. Această luptă face parte din operaţiunea de recucerire a ultimului mare bastion al Statului Islamic în Irak lansată la 17 octombrie şi care a adus deja preluarea controlului la 24 ianuarie asupra cartierelor de est ale acestui oraş tăiat în două de fluviul Tigru.

Totuşi, un general, Abdulghani al-Assadi, a declarat miercuri pentru AFP că forţele speciale irakiene se confruntă cu o rezistenţă 'dură' din partea jihadiştilor care controlează partea de vest a oraşului Mosul.

În a 11-a zi a ofensivei lor asupra vestului oraşului Mosul, forţele de elită ale departamentului de contraterorism (CTS) luptă pentru "eliberarea cartierului rezidenţial al-Maamoun, considerat important pentru controlul asupra rutei spre Bagdad şi cartierele din jur", a spus generalul.

"Rezistenţa" jihadiştilor "este violentă şi dură deoarece ei apără o linie, iar aceasta este, în opinia mea, esenţială pentru ei", a precizat acest ofiţer superior al CTS.

Un oligarh rus a vrut să cumpere trei insule pentru restabilirea 'Imperiul Romanovilor'

Confruntările din cartierul al-Maamoun provoacă importante daune, fiind distruse case şi şosele. Bilanţul pierderilor de vieţi omeneşti nu este cunoscut.

Fuga civililor din Mosul ridică o altă problemă pentru autorităţile irakiene: acestea sunt nevoite să îi identifice pe potenţialii jihadişti printre persoanele strămutate.

Vânătoarea de jihadişti printre civilii strămutaţi începe prin separarea bărbaţilor de femei. Femeile şi copiii sunt găzduiţi în acelaşi loc şi primesc apă şi hrană.

În acest timp, bărbaţii trebuie să îşi spună numele şi să răspundă la câteva întrebări preliminare. Identităţile lor sunt apoi introduse într-o bază de date. Cei care sunt suspectaţi că fac parte din Statul Islamic sau care recunosc imediat că au o legătură cu gruparea jihadistă sunt apoi supuşi separat unui interogatoriu detaliat.

Statul Islamic a cucerit oraşul Mosul în iunie 2014 în cadrul unei ofensive care i-a permis să preia controlul asupra unor vaste teritorii din Siria şi Irak. Gruparea jihadistă a pierdut de atunci o mare parte din aceste zone.

Conform unor estimări ale SUA, în partea de vest a oraşului Mosul s-ar mai afla 2.000 de jihadişti. Aceşti combatanţi pot provoca pierderi puternice prin recurgerea la acţiunile obişnuite de gherilă, cum ar fi detonarea unor maşini capcană şi atente sinucigaşe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.