Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plin război cu Rusia, ucrainenii fug de armată! Un responsabil al forțelor armate, care îi ajuta, a fost arestat

The Guardian
soldati ucraineni

În plin război cu Rusia, ucrainenii fug de armată! Un responsabil al forțelor armate, care îi ajuta, a fost arestat

Autorităţile anticorupţie ucrainene au anunţat joi arestarea la Kiev a unui responsabil al forţelor armate acuzat că, în schimbul unor sume de circa 10.000 de dolari de persoană, a ajutat bărbaţi să se sustragă înrolării în armată, în plin război cu Rusia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Tentativele de a scăpa de armată există în Ucraina, dar sunt dificil de estimat, fenomenul fiind trecut sub tăcere. Conform legii marţiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbaţii apţi să servească în armată cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional.

Biroul de Anchetă al Statului (DBR), un organ anticorupţie, a anunţat joi că a fost "arestat şeful unuia dintre departamentele cartierului general al forţelor terestre ale armatei ucrainene, care ocupă de asemenea postul de şef al unuia dintre departamentele militare ale oraşului Kiev". Acesta este acuzat că "a organizat un sistem ilegal de trecere a frontierei ucrainene pentru bărbaţii cu vârsta de încorporare în armată".

În schimbul unor sume de circa 10.000 de dolari, bărbaţii care căutau să se sustragă mobilizării primeau "documente fictive atestând inaptitudinea pentru efectuarea serviciului militar"

În schimbul unor sume de circa 10.000 de dolari, bărbaţii care căutau să se sustragă mobilizării primeau "documente fictive atestând inaptitudinea pentru efectuarea serviciului militar", precizează aceeaşi instituţie, care l-a surprins pe respectivul suspect în flagrant delict în timp ce acesta "dădea către trei persoane documente care le acordau dreptul de a părăsi Ucraina".

În perioada de început a invaziei ruse, armata ucraineană a beneficiat de un aflux de voluntari dornici să lupte, dar pierderile de pe front au forţat autorităţile să recurgă tot mai mult la mobilizări, notează presa ucraineană.

Autorităţile de la Kiev au adoptat în luna ianuarie o serie de măsuri care le permit funcţionarilor şi lucrătorilor calificaţi din sectoarele strategice să fie scutiţi de încorporări, măsură menită de asemenea să limiteze tentativele de sustragere de la convocările în armată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.