Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plin război în Ucraina, Coreea de Nord iese la atac: Kim Jong Un promite că va dezvolta mijloace de atac mai puternice

KGNA
Kim Jong Un

Coreea de Nord a declarat luni că liderul Kim Jong Un a promis că va dezvolta mijloace de atac mai puternice, la câteva zile după prima lansare de rachete balistice intercontinentale a țării în mai bine de patru ani. Declarația sugerează că Coreea de Nord ar putea efectua lansări suplimentare sau chiar ar putea testa un dispozitiv nuclear imediat ce va face eforturi pentru a-și moderniza arsenalul și a crește presiunea asupra administrației Biden, în timp ce diplomația nucleară rămâne blocată, relatează Associated Press.

Joia trecută, Nordul a efectuat a 12-a rundă de teste de arme în acest an, lansând noul Hwasong-17, cu rază lungă de acțiune, despre care analiştii spun că a fost conceput pentru a ajunge oriunde pe continentul SUA.

Kim și-a exprimat hotărârea de a consolida capacitatea de atac a țării pentru a face față amenințărilor, potrivit Agenției Centrale de Știri din Coreea. „Numai atunci când cineva este echipat cu capacități formidabile de lovitură, cu o putere militară copleșitoare, care nu poate fi oprită de nimeni, se poate preveni un război, se poate garanta securitatea țării și se poate controla și pune sub control toate amenințările și șantajele imperialiștilor”, a spus Kim.

Kim a spus că Coreea de Nord va dezvolta „mijloace de lovitură mai puternice” și și-a exprimat, de asemenea, convingerea și așteptarea că țara sa „va perfecționa mai energic descurajarea războiului nuclear al țării”, a spus acesta.

Coreea de Nord a spus că Hwasong-17 a zburat la o altitudine maximă de 6.248 de kilometri (3.880 de mile) și a călătorit 1.090 de kilometri (680 de mile) în timpul unui zbor de 67 de minute înainte de a ateriza în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia. Experții din afară au spus că, dacă racheta este trasă pe o traiectorie standard, mai plată decât unghiul abrupt de testare, ea ar putea zbura până la 15.000 de kilometri (9.320 de mile), suficient pentru a ajunge oriunde pe continentul SUA și nu numai.

Hwasong-17 este arma cu cea mai mare rază de acțiune din Nord (se crede că are aproximativ 25 de metri  lungime) și, după unele estimări, cel mai mare sistem de rachete balistice rutiere din lume. Dimensiunea sa sugerează că racheta este menită să transporte mai multe focoase nucleare, având în vedere că Nordul are deja ICBM cu un singur focos care ar putea lovi și cea mai mare parte a S.U.A.

Diplomația condusă de SUA, menită să convingă Coreea de Nord să denuclearizeze în schimbul unor beneficii economice și politice, a stagnat în mare parte din 2019. Administrația Biden a îndemnat Coreea de Nord să revină la discuții fără nicio condiție prealabilă, dar Phenianul a răspuns că Washingtonul trebuie să renunțe mai întâi la ostilitate și să ia măsuri pentru a-și extinde arsenalele de arme.

Unii experți spun că Kim ar putea efectua în curând o nouă lansare, o lansare a unei rachete purtătoare de satelit sau un test al unui dispozitiv nuclear, în timp ce lucrează pentru a-și perfecționa tehnologia armelor, pentru a crește presiunea asupra Statelor Unite și pentru a-și asigura o regalitate internă mai puternică.

Luni, Coreea de Sud a reiterat o evaluare anterioară conform căreia există semne că Coreea de Nord restaurează tuneluri demolate anterior la locul său subteran de testare nucleară. Lee Jong-joo, un purtător de cuvânt la Ministerul Unificării din Seul, a declarat că un test nuclear al Coreei de Nord ar reprezenta „o amenințare serioasă” la adresa securității internaționale și că Nordul trebuie să oprească imediat orice acțiuni conexe și să revină la discuții.

Decolarea Hwasong-17 a fost cea mai serioasă lansare de arme din Nord, de când a testat un ICBM dezvoltat anterior, în noiembrie 2017. Ultimul său test nuclear, al șaselea, a avut loc în septembrie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.