Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎN PLIN SCANDAL privind UCIDEREA unei fetițe, un sindicat din poliție protestează în stradă: agenții cer TOT salarii mărite

bani-lei-salariu

Ministrul Finanţelor trebuie să le explice poliţiştilor de ce a decis să nu pună în aplicare prevederile legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Vasile Zelca, în timpul acţiunii de protest organizate în faţa sediului Ministerului Finanţelor, scrie Agerpres.

"Am ales să protestăm în faţa Ministerului Finanţelor pentru că, având în vedere că nu se aplică legea 153/2017 privind salarizarea bugetară pentru familia ocupaţională apărare, ordine publică şi securitate naţională, din care şi noi facem parte, am contactat actorii politici care au decizia în mâna lor şi am constatat că problema noastră este la Ministerul Finanţelor, pentru că amendamentul propus pentru a se aplica a treia pătrime din legea 153 a trecut de toate comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, dar a fost blocat şi a căzut la Comisia de Buget-Finanţe. Apoi am observat că domnul ministru a ieşit public şi a spus că dacă poliţiştii îşi doresc să se aplice legea 153 ar trebui să înţeleagă că nu sunt bani, iar poliţiştii să pună umărul la colectare - probabil că dânsul s-a referit la colectarea taxelor şi impozitelor. Dar noi nu avem competenţă pe această linie, competenţă pe colectare având ANAF, care este în grădina şi în competenţa domnului ministru Câciu (Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, n.r) . De aceea am ales în acest moment să mergem la Ministerul de Finanţe, pentru că noi am solicitat o întâlnire domnului ministru să ne lămurească şi pe noi ce a vrut să spună cu acel 'pus umăr la colectare' şi să ne lămurească şi de ce a respins amendamentul privitor la aplicarea legii 153/2017, ţinând cont de faptul că ministrul de resort, domnul Bode (Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne n.r), a prezentat şi a dovedit că există resursă financiară pentru a se acorda cel puţin a treia pătrime din restanţa pe care poliţiştii şi personalul contractual o au de încasat", a afirmat Vasile Zelca.

Preşedintele SNPPC a subliniat că poliţiştii nu solicită majorări salariale, ci acordarea restanţelor salariale prevăzute în lege.

"Atenţie mare: noi nu vorbim de majorări salariale, noi vorbim deja de restanţe, pentru că la 1 ianuarie 2022, conform prevederilor legii 153/2017, această lege a salarizării bugetare trebuia aplicată în tot, respectiv atât salariul de bază trebuia adus la grila prevăzută în lege, cât şi sporurile trebuiau calculate la salariul de bază stabilit prin Anexa 6 din legea 153. Ori noi acum suntem la jumătatea drumului şi avem şi sporurile calculate la salariul de bază din decembrie 2018. Adică referitor la sporuri suntem la capitolul dezastru, ca să zic aşa, adică sporurile sunt calculate la un salariu de bază foarte mic. De aceea am ales să mergem deocamdată la Ministerul Finanţelor, vrem să ne întâlnim cu domnul ministru, să purtăm o discuţie corectă cu dânsul, pe baze reale, ancoraţi în realitate, şi să ştim unde suntem în acest moment", a menţionat Vasile Zelca.

Liderul sindical al poliţiştilor a apreciat că majorările salariale aplicate în justiţie demonstrează că există resurse financiare pentru acordarea restanţelor salariale pentru poliţişti. "Amendamentul propus a căzut înainte de adoptarea bugetului. Atunci s-au propus amendamente prin care s-au identificat inclusiv sursele financiare pentru a se acoperi acordarea celei de-a treia pătrimi din legea 153 pentru salariul de bază şi pentru familia ocupaţională din care noi facem parte, amendamentul a trecut de toate comisiile de specialitate, numai că la comisia de buget finanţe (a fost eliminat, n.r.), deşi noi am primit asigurări că acest amendament va trece, şi ne-am trezit că noi suntem scoşi din ecuaţie. Resurse financiare există, şi noi am fost surprinşi de ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Justiţiei", a precizat Vasile Zelca.

Preşedintele SNPPC a explicat că sindicaliştii din Poliţie vor decide următoarele acţiuni de protest în funcţie de discuţia cu ministrul Finanţelor.  "Noi am cerut oficial o întâlnire cu ministrul Finanţelor, aşteptăm un răspuns din partea dânsului, mergem de acum în fiecare dimineaţă, până pe 28 februarie, să servim un ceai, să bem o cafea împreună cu membrii noştri la uşa dânsului, pentru a purta discuţii corecte, la subiect, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu legea 153, pentru că până la urmă legea 153 este copilul PSD-ului. Dânşii au creat legea, dânşii au votat-o în Parlament, dânşii au clamat neaplicarea ei, cât au fost în opoziţie. Bineînţeles că tot Guvernul trebuie să aplice această lege, indiferent ce culoare politică are. Dar totuşi trebuie să vedem o diferenţă de nuanţă: eu creez o lege, eu clamez neaplicarea ei şi după aceea, când vin la putere, nu o mai aplic. Vom veni la Ministerul de Finanţe până când ne vom întâlni cu domnul ministru şi în funcţie de rezultatele întâlnirii cu acesta vom decide pe mai departe calendarul de proteste", a încheiat Vasile Zelca.

Membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi cei ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor pichetează, luni, sediul Ministerului Finanţelor, solicitând aplicarea legii salarizării, majorarea pensiilor foştilor angajaţi din sistem şi actualizarea normei de hrană şi de echipare a angajaţilor la nivelul anului 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.