Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plină campanie, oamenii lui Trump amenință cu pușcăria protestatarii violenți

Pat A. Robinson / Milwaukee Journal Sentinel
protest sua trump

Ministrul american al justiţiei, Bill Barr, le-a sugerat procurorilor federali să utilizeze o lege pedepsind actele de revoltă pentru a-i pune sub acuzare pe manifestanţii care comit violenţe, au raportat miercuri mai multe media, notează AFP.

Citește și: BREAKING - RECORD de cazuri noi, în ultimele 24 de ore: 1713 persoane, confirmate pozitiv

Bill Barr, unul din stâlpii administraţiei Donald Trump, a luat în considerare această opţiune, săptămâna trecută, în cursul unei discuţii telefonice cu procurorii federali din ţară, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal, CNN şi NBC.

Statele Unite se confruntă de la moartea lui George Floyd, un afro-american sufocat de un poliţist alb care i-a ţinut genunchiul pe gât, la 25 mai, cu cea mai mare mobilizare împotriva rasismului de la mişcarea pentru drepturi civile din anii 1960.

Defilările au fost umbrite uneori de violenţe şi altercaţii cu forţele de ordine, iar Donald Trump, candidat la propria succesiune, a făcut din acestea una din principalele sale teme de campanie.

Acuzând autorităţile locale democrate de toleranţă, preşedintele republican promite, dacă va câştiga scrutinul de la 3 noiembrie, să reinstaureze "legea şi ordinea" în ţară.

Pe acest fond, Bill Barr insistă de mai multe săptămâni asupra unui răspuns puternic al guvernului federal, deşi majoritatea crimelor şi infracţiunilor ţin de justiţia din cele 50 de state.

Circa 300 de persoane au fost deja arestate şi puse sub acuzare de justiţia federală, în special pentru incendierea clădirilor federale ori agresiuni asupra unor agenţi federali, a făcut cunoscut săptămâna trecută purtătoarea lui de cuvânt, Kerri Kupec.

Ministrul justiţiei doreşte să meargă mai departe şi le-a cerut procurorilor federali să ia în considerare puneri sub acuzare în baza unei legi rar utilizate care pedepseşte actele de revoltă împotriva guvernului.

Acest text ar putea fi dificil de aplicat într-o ţară unde libertatea de exprimare este garantată de Constituţie. Ultimele puneri sub acuzare pentru "revoltă", în 2012, contra unei miliţii armate din Michigan, s-au încheiat cu neînceperea urmării penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.