Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plină criză a energiei, patru miniştri de externe din Golf vor merge în vizită în China

GreenBiz
piata energiei petrol

Miniştrii de externe din patru state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) încep luni o vizită de cinci zile în China, într-un context de creştere a preţurilor la petrol, resursă de care economia chineză este foarte dependentă, transmite AFP.

China este cel mai mare importator mondial de petrol brut. Relansarea economiei mondiale a antrenat în ultimele luni o creştere puternică a preţurilor la energie, în special la gaz şi petrol, potrivit Agerpres.

Ţinând cont de cererea importantă la nivel global şi de perturbări legate de pandemie, Beijingul este îngrijorat pentru aprovizionarea economiei sale.

La invitaţia ministrului de externe Wang Yi, omologii săi din Arabia Saudită, Kuweit, Oman şi Bahrein se vor afla într-o vizită în China până vineri, a anunţat un comunicat al diplomaţiei de la Beijing, fără a furniza detalii despre program.

Vizitele diplomaţilor străini în China sunt rare în ultimii doi ani având în vedere criza pandemică.

Potrivit cotidianului de limbă engleză Global Times, vizita ar putea prilejui 'progrese' în discuţiile vizând un acord de liber schimb între China şi Consiliul de Cooperare al Golfului.

Din CCG fac parte şase state: Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Qatar.

În ultimii ani, China caută să-şi întărească relaţiile cu ţările din Golf. În 2014, preşedintele Xi Jinping a promis că va creşte de peste două ori schimburile comerciale cu această regiune până în 2023.

Vizita celor patru miniştri de externe intervine într-un moment în care tulburările din Kazahstan, membru al OPEC, duc la noi creşteri ale preţurilor la petrol, iar investitorii se tem de posibile perturbări în aprovizionare.

Kazahstan este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală, cu circa 1,8 milioane de barili pe zi în 2020, şi, potrivit Agenţiei americane de informaţii despre energie (EIA), ocupă locul al 12-lea la nivel mondial în ce priveşte rezervele dovedite.

În noiembrie, China a anunţat că a apelat la rezervele sale de petrol pentru a face să scadă preţul, dând curs, într-un rar exemplu de ameliorare a relaţiilor cu SUA, unei iniţative lansate de preşedintele american Joe Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.