Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În pofida embargoului introdus de Beijing pentru Uniunea Europeană, Marea Britanie va putea obține accesul la piața cărnii de vită din China

animale export

Marea Britanie va obţine acces la piaţa cărnii de vită din China, care înregistrează cea mai rapidă creştere din lume, a anunţat miercuri ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, care efectuează o vizită la Beijing săptămâna aceasta, transmit AFP, BBC şi Reuters, informează Agerpres.

Beijingul a introdus un embargo la importurile de carne de vită din Uniunea Europeană şi SUA, din cauza epidemiei provocate de boala vacii nebune (encefalopatie spongiformă bovină, ESB) în anii '90, dar temerile privind această boală s-au atenuat în urma inspecţiilor mai cuprinzătoare ale importurilor. După mulţi ani în care s-a făcut lobby, embargoul chinez a fost ridicat anul trecut pentru importurile de carne din Irlanda, SUA şi Africa de Sud.

"Sunt încântat că am ajuns la un acord cu vicepremierul Hu Chunhua pentru ca statul chinez să ridice restricţiile asupra importurilor de carne de vită din Marea Britanie. Este o veste extraordinară pentru fermierii britanici", a scris pe Twitter Hammond.

Decizia vine după vizita din ianuarie a premierului Theresa May în China, când oficialităţile de la Beijing au acceptat ca în termen de şase luni Marea Britanie să obţină acces la piaţa cărnii de vită din China.

Vezi și: Liderii din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles, în contextul schimbărilor politice cauzate de migrație

China, cea mai populată ţară din lume, este al doilea mare importator global de carne. Consumul de carne este în creştere în statul chinez, ca urmare a majorării veniturilor şi a schimbării obiceiurilor alimentare. Anul trecut, importurile de carne de vită în China s-au situat la 700.000 de tone, valoarea lor fiind estimată la aproximativ 3,3 miliarde de dolari. În prezent, principalii furnizori de carne de vită pe piaţa chineză sunt Brazilia, Uruguay, Australia şi Noua Zeelandă. Anual sunt exportate în China aproximativ 1,5 milioane tone de carne de vită.

Autorităţile de la Londra se aşteaptă ca în primii cinci ani de la ridicarea restricţiilor exporturile de carne de vită spre piaţa chineză să ajungă la 250 de milioane de lire sterline (328 de milioane de dolari).

Acordul vine într-un moment în care Marea Britanie se pregăteşte în 2019 să părăsească Uniunea Europeană - principala sa piaţă pentru produsele agricole. China a început încă din 2013 inspectarea facilităţilor din Marea Britanie, unde se procesează carnea pentru export.

Alte state membre UE care au obţinut acces la piaţa cărnii de vită din China sunt Irlanda şi Franţa.

În prezent, Marea Britanie vinde anual produse alimentare şi băuturi în valoare de 650 de milioane de lire sterline în China, care este a opta mare piaţă de export pentru Regatul Unit. În 2017, valoarea totală a exporturilor britanice de alimente pe plan global s-a situat la 22 de miliarde de lire sterline.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.