Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În pragul unei crize, vechea clasă politică se gândeşte cum să umfle beneficiile Avocatului Poporului, spune USR

usr

Uniunea Salvaţi România critică proiectul de lege care prevede pentru Avocatul Poporului o indemnizaţie echivalentă cu cea a judecătorilor de la ÎCCJ, atrăgând atenţia asupra crizei economice generate de pandemia de coronavirus, potrivit Agerpres.

"În timp ce România se află în pragul unei crize economice şi de sănătate publică din cauza pandemiei de coronavirus, vechea clasă politică se gândeşte cum să umfle beneficiile Avocatului Poporului. În loc să elimine unele pensii speciale şi să le impoziteze pe celelalte, pentru a obţine banii atât de necesari în combaterea efectelor COVID-19, parlamentarii PSD, PNL şi UDMR vor să adauge noi privilegii pentru Avocatul Poporului: salariu şi pensie specială la nivel de judecător al ÎCCJ, cazare gratuită şi paşaport diplomatic", arată USR, într-o postare pe Facebook.

Uniunea menţionează că proiectul de lege a fost depus în aceeaşi zi în care Avocatul Poporului a respins solicitarea USR de a ataca la Curtea Constituţională pensiile speciale ale primarilor.

"Dacă nu ştiaţi, Avocatul Poporului este asimilat, pe legea actuală, ca rang, salarizare şi condiţii de pensionare funcţiei de ministru. Ca să vă faceţi o idee, pe datele furnizate la 30 septembrie 2019, Avocatul Poporului avea o indemnizaţie brută lunară de 21.840 lei. În plus, beneficiază de decontarea cheltuielilor de cazare şi transport de la localitatea de domiciliu până în Bucureşti, iar la vârsta pensionării, primeşte pensie calculată similar cu cea a judecătorilor de la Curtea Constituţională. Şi, tot dacă nu ştiaţi, fix în ziua în care era depus proiectul cu noile privilegii, Avocatul Poporului respingea solicitarea USR de a ataca la Curtea Constituţională pensiile speciale ale primarilor, instituite prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Dăncilă. Acum înţelegem mai bine refuzul doamnei Renate Weber", precizează USR.

Citeşte şi: COVID-19 îi sperie și pe teroriști: Gruparea Stat Islamic şi-a avertizat membrii să evite Europa

Mai mulţi parlamentari au depus la Parlament un proiect de modificare a legii de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului care prevede, printre altele, ca Avocatul Poporului să aibă o indemnizaţie lunară echivalentă cu a judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Proiectul este semnat de deputaţii: Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucşa şi Claudia Gilia - PSD, Izabella Ambrus şi Eva Csep - UDMR, Steluţa Cătăniciu - neafiliat şi a fost înregistrat la Camera Deputaţilor în consultare publică în 10 martie. În şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din 12 martie s-a aprobat dezbaterea lui în procedură de urgenţă.

Potrivit proiectului, Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi Senatului, în şedinţă comună, iar mandatul poate fi reînnoit o singură dată. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească sunt cele pentru judecători la Curtea Constituţională.

Iniţiativa legislativă mai prevede că "Avocatul Poporului şi adjuncţii care nu au domiciliu şi nici locuinţă proprietate personală în Bucureşti beneficiază, de la data numirii în funcţie, de cazare gratuită, de transport săptămânal la şi de la localitatea de domiciliu, în condiţiile prevăzute de lege pentru deputaţi şi senatori". De asemenea, Avocatul Poporului şi adjuncţii acestuia au dreptul la o indemnizaţie lunară echivalentă judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de la Curtea de Apel. La împlinirea vârstei standard de pensionare, Avocatul Poporului şi adjuncţii Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puţin un mandat complet, beneficiază de pensie calculată potrivit prevederilor legale aplicabile judecătorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.