Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În primele şase luni, au fost listate la BVB emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni în valoare totală de peste 700 milioane euro

bvb

În primele şase luni, au fost listate la BVB emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni în valoare totală de peste 700 milioane euro, iar capitalizarea societăţilor româneşti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucureşti a depăşit 123 miliarde lei, echivalentul a 25 miliarde euro, a anunţat bursa, anunță news,ro.

”Piaţa de capital devine din ce în ce mai atractivă pentru afacerile antreprenoriale româneşti, care apelează la bursă pentru dezvoltare. Prima jumătate de an a adus la cota bursei 12 emisiuni de acţiuni: o companie listată pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi 11 listate pe Segmentul Multilateral de Tranzacţionare al BVB. Valoarea totală a pachetelor de acţiuni care au venit la cota bursei în primele 6 luni a depăşit 77 milioane în echivalent euro. Tot în prima jumătate a acestui an, 16 noi instrumente financiare au fost listate pe segmentul de venit fix: 7 pe Piaţa Reglementată şi 9 pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare. Valoarea totală a obligaţiunilor listate la BVB în această perioadă a fost de 3,1 miliarde în echivalent lei sau 633 milioane în echivalent euro. În primele şase luni, au fost listate la BVB emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni în valoare totalăde peste 700 milioane euro”, arată BVB.

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 54% în primele şase luni comparativ cu primul semestru al anului anterior, de la 35,6 milioane lei (echivalentul a 7,4 milioane euro) la 54,9 milioane lei (echivalentul a 11,1 milioane euro). Lichiditatea bursei măsurată prin prisma valorii totale de tranzacţionare a consemnat o creştere de 41% la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare, de la 6 miliarde lei (1,25 miliarde euro) în primele şase luni din 2020 la 8,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro) în primul semestru al acestui an.

„Am depăşit în primele şase luni cele mai optimiste aşteptări: 28 de instrumente financiare au fost listate la cota bursei, atât pe segmentul de acţiuni, cât şi pe cel de obligaţiuni. Succesul acestor runde de finanţare alimentează succesul viitor, consolidează poziţia pieţei de capital ca pilon esenţial de finanţareşi încurajează prezenţa companiilor pe bursă, dar şi a investitorilor. În esenţă, primul semestru poate fi rezumat astfel: mai mulţi emitenţi, mai multe domenii de activitate, mai multă efervescenţă. De ce are piaţa de capital atât de mult succes? Pentru că e accesibilă, eficientă şi lichidă. A devenit mult mai accesibilă datorită gradului de digitalizare, este eficientă pentru că permite realizarea cu usurinţă a accesului la capital şi este lichidă pentru că vânzătorul sau cumpărătorul îşi găseşte cu usurinţă contraparte. În plus, bursa este tot mai prezentă în spaţiul public şi a devenit un reper obligatoriu atunci când se vorbeşte în mod serios de planuri de dezvoltare”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Bursa oferă o diversificare sectorială considerabilă pentru investitorii care doresc să-şi disperseze riscurile.

”De la companii cu istoric solid la companii cu potenţial accelerat de creştere, de la instrumente cu venit fix la acţiuni şi produse structurate, actuala configuraţie a pieţei permite realizarea de portofolii cu grad înalt de personalizare care să corespundă profilurilor de risc ale investitorilor. În ceea ce priveşte listările, pe segmentul de acţiuni observăm o creştere accelerată în prima jumătate de an. Noul val de companii antreprenoriale, 12 doar în primele 6 luni, care au venit la bursă a atras un interes substanţial din partea investitorilor individuali, care înţeleg să profite de oportunităţile actuale şi au suprasubscris tranşele alocate, în unele cazuri chiar în mai puţin de un minut. Bursa a venit mai aproape de oameni şi companii, iar rezultatele recente ne arată că dezvoltăm piaţa în direcţia bună”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Creşterea activităţii investiţionale a dus piaţa de capital la noi maxime în luna iunie.

La finalul şedinţei de tranzacţionare din 28 iunie, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.967 puncte, iar indicele BET-TR a afişat un record istoric de 20.784 puncte. Luna iunie a continuat seria lunară de creşteri cu un avans de 3,9% pentru BET şi de 5% pentru BET-TR. După primele 6 luni ale anului, BET a crescut cu 21%, iar BET-TR cu 24,9%.

Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăţilor româneşti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucureşti a depăşit 123 miliarde lei, echivalentul a 25 miliarde euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.