Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În problema Roșia Montană, președintele nu spune nimic

revista presei

Digi24:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că poziţia sa privind proiectul Roşia Montană nu s-a schimbat şi consideră în continuare că nu a fost bine abordat. El a precizat că îi invită pe cei implicaţi, firma care doreşte să investească şi Guvernul, să reia discuţiile. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că președintele Klaus Iohannis a evitat să aibă o poziție clară în problema Roșia Montană, nefăcând decât „să emită un șir de vorbe din care rezultă că se va mai frământa problema în colectiv”: „În problema Roșia Montană, președintele nu spune nimic. Dl Iohannis nu a avut o poziție clară, definită în această chestiune. Adică dacă Traian Băsescu a susținut ani de zile exploatarea de la Roșia Montană, dacă dl Victor Ponta s-a despicat schizofrenic susținând ca parlamentar una – adică fiind împotriva exploatării – și ca premier fiind pentru, dl Iohannis nu a adoptat nicio poziție. A emis un șir de vorbe din care rezultă că se va mai frământa problema în colectiv”.

RFI:

Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat au semnat, vineri, Acordul de  constituire a Alianței de guvernare, numită Alianța pentru Moldova Europeană. Prin urmare, Republica Moldova va avea un Guvern minoritar, în componența căruia vor intra reprezentații celor două formațiuni, fără participarea Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. "Regretabil este ca prin această decizie a lor, șifonează mult imaginea R.Moldova în fața occidentului. Decizia de a nu guverna cu PL este încă din 2013. Nu-mi dau seama cum vor răspunde acum democrații și liberal-democrații în fața partenerilor europeni", o spune  liderul liberal, Mihai Ghimpu. Înainte de semnarea documentului, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat a anunțat în debutul ședinței Parlamentului că PLDM și PD își asuma guvernarea în R.Moldova. Astfel, după 50 de zile de negocieri între liberal-democrați, democrați si liberali, s-a decis ca R.Moldova să aibă un Executiv minoritar, care va avea cel mai probabil susținerea din partea Partidului Comuniștilor. ”Acest anunț că PLDM și PD își asumă responsabilitatea pentru guvernarea R.Moldova înseamnă guvern minoritar, înseamnă renunțarea Alianței cu Partidul Liberal și guvernarea fie cu Partidul Comuniștilor sau Partidul Socialiștilor, dar nicidecum nu înseamnă o guvernare cu Partidul Liberal. Nu poți să mergi la alegerea președintelui cu 42 de mandate, cum au PLDM și PD. Noi regretăm, liberalii. Cu toate problemele pe care le are R.Moldova în urma guvernării lor, ei au fost cei care au guvernat patru ani cu noi și un an fără noi, tocmai în acest an au creat probleme mari. Cu toate acestea noi eram gata să participăm la guvernare. Dar, vedeți că interesul nostru nu a coincis cu interesul lor. Această decizie de a nu guverna cu noi nu este de azi, este din 2013, de când PLDM și PD și-au asumat să distrugă și Partidul Liberal, așa cum a fost distrus Frontul Popular, Partidul Forțelor Democratice”, susține Ghimpu.

Ziarul Financiar:

Într-o declaraţie neaşteptată, unul din membrii boardului Băncii Centrale Europene afirmă că există posibilitatea ca programul de 1.080 de miliarde de euro, lansat joi pentru a scoate din deflaţie Europa, să fie mărit şi extins dacă nu se vor vedea rezultate, respectiv dacă inflaţia nu va creşte. Benoit Coeure a declarat pentru Bloomberg la Forumul Economic de la Davos: Dacă inflaţia rămâne sub 2% pe termen mediu(sub ţinta BCE), atunci trebuie să facem mai mult sau să menţinem programul pe un termen mai lung. Afirmaţia este şocantă pentru că vine la numai 24 de ore după ce BCE a anuţat că din martie va injecta câte 60 de miliarde de euro pe lună în economia Europei , până în septembrie 2016, în încercarea de a scoate bătrânul continent din stagnare şi deflaţie. După anunţul de joi al BCE, pieţele financiare au reacţionat uşor pozitiv, dar nu au sărit în sus de bucurie. Deja analiştii spun că doza de 1.080 de miliarde de euro este prea mică şi nu va avea efectul scontat. Pieţele se gândesc că BCE ar trebui să vină cu un program de aproape 3.000 de miliarde de euro, cam cât a injectat FED în economia americană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.