Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Republica Moldova ca în România: se exportă grâul ieftin și se importă făină scumpă

zf.ro
panificație pâine

Un important producător de pâine şi produse de panificaţie din Republica Moldova a majorat, la începutul acestei săptămâni, preţul la o serie de produse de panificație cu 2-7%, motivul invocat fiind creșterea kg la făină cu peste 30%, transmite știri.md

„Am recalculat prețul pâinii, ţinând cont de conjuncutura de pe piaţă la achiziționarea tuturor materiilor prime. Am crezut că putem menţine preţurile până la recolta nouă, în ciuda faptului că rentabilitatea întreprinderii a fost de la 0% la 5%. Dar nu a funcționat”, a declarat Alexandr Voinschi, directorul combinatului Milina.

„Creșterea preţului la materia primă este inexplicabilă. Anul trecut, făina folosită pentru pâine a costat între 4,2 - 4,5 lei, dar anul acesta o cumpărăm cu 5,8 lei. Pentru o franzelă e nevoie de 280 de grame de făină”, explică Voinschi.

Altfel spus făina s-a scumpit cu circa circa 29-38%, în decurs de un an.

Totodată managerul susţine că în Ucraina, unde se strânge o recoltă mai mare, pâinea deja este cu 25% mai scumpă decât prețurile din Republica Moldova.

"Dacă analizăm întreaga conjunctură a pieței pe întregul continent Eurasia, Moldova are cea mai ieftină pâine”, a concluzionat Voinschi, menționând că prețurile la pâine nu s-au schimbat de cinci ani.

Deocamdată alţi producători nu au anunţat majorări de preţ, dar au scumpit unele produse de panificaţie. Datele statistice arată că în primele patru luni ale acestui an preţul la pâine a crescut cu 1,6%, iar în decurs de un an - cu circa 4,2%.

Din păcate Republica Moldova exportă în cantităţi foarte mari grâu și în schimb importă masiv făină. De exemplu în primele trei luni ale acestui an au fost exportate 89.000 de tone de grâu alimentar şi doar 200 de tone de făină de grâu.

În schimb au fost importate circa 3.500 de tone de făină, adică de 17,5 ori mai mult decât am exportat.

Aceasta pentru că majoritatea morilor şi fabricilor de prelucrarea cerealelor nu au fost modernizate şi în consecinţă au o eficienţă redusă, iar preţul materiei prime de la ele este uneori cu 20-30% mai mare decât la făina de import.

În consecinţă producătorii de pâine şi produse de panificaţie foarte frecvent recurg la importul sau achiziţia făinei de import.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.