Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În spatele exploziilor Nord Stream s-ar afla 5 bărbați și o femeie / Tot mai multe dovezi indică faptul că Polonia știe multe despre acest caz

brightspotcdn.com
Nord Stream

Oficialii polonezi au ascuns dovezi și au încercat să obstrucționeze ancheta privind exploziile de pe principalele conducte de gaze (MGP) Nord Stream 1 și Nord Stream 2, scrie neftegaz.ru.

Wall Street Journal (WSJ) a raportat acest lucru pe 8 ianuarie 2024.

Polonia se ascunde

După cum notează publicația:

• ministerele și departamentele relevante ale Poloniei evită cooperarea cu ancheta internațională în cazul exploziilor pe conductele de gaze;

• oficialii refuză, de asemenea, să furnizeze dovezi potențial critice pentru ancheta privind exploziile conductelor de gaze,

• conducerea poloneză este prea lentă în furnizarea datelor solicitate și, dacă răspunde solicitărilor, denaturează faptele despre explozii,

• Oficialii polonezi refuză, de asemenea, să facă publice informații despre mișcarea celor suspectați de implicare în explozii în toată țara,

• Aceste fapte dau naștere la suspiciuni tot mai mari cu privire la rolul și motivele Poloniei în cazul exploziilor Nord Stream.

WSJ în publicația sa se bazează pe versiunea promovată activ de mass-media occidentală conform căreia atacul asupra conductelor internaționale Nord Stream 1 și Nord Stream 2 a fost efectuat de pe teritoriul Ucrainei prin Polonia.

Potrivit publicației, anchetatorii europeni au fost de mult înclinați către această versiune.

Vorbim despre o investigație efectuată de Germania, Danemarca și Suedia, care a arătat până acum că:

• în spatele exploziilor de la gazoducte se afla un grup de 6 persoane (5 bărbați și o femeie), printre care se aflau scafandri de adâncime,

• au ajuns la locul de plantare de explozibili pe iahtul Andromeda, închiriat în Germania printr-o companie poloneză,

• Pe iaht au fost găsite urme de HMX - un exploziv care a fost găsit în locurile de explozii subacvatice,

• După ce a plantat explozibili pe conducta de gaz, echipa a ajuns în portul polonez Kolobrzeg, unde poliția s-a interesat de ei, dar în cele din urmă i-a eliberat pe suspecți, permițându-le să-și continue călătoria,

• După aceasta, grupul de pe un iaht a mers spre nord pentru a pune minele rămase.

Această versiune a atras critici și este considerată neconvingătoare de către alți jurnaliști și autoritățile ruse.

Potrivit WSJ, autoritățile poloneze au predat anchetatorilor europeni informații despre intrarea iahtului Andromeda în portul Kolobrzeg abia în martie 2023 numai după ce colegii lor germani i-au contactat.

Anchetatorii germani au aflat că iahtul se afla în Polonia de la reprezentanții serviciilor secrete militare olandeze, care au primit aceste informații de la o anumită sursă ucraineană.

Departamentele poloneze, ca răspuns la solicitările anchetatorilor din Germania, fie nu au furnizat informații, fie au furnizat date distorsionate.

Reticența Varșoviei de a coopera pe deplin a făcut dificilă determinarea dacă exploziile Nord Stream au fost efectuate cu sau fără știrea fostului guvern al Poloniei, spun anchetatorii europeni.

Publicația exprimă speranța că noul guvern polonez va face lumină asupra detaliilor subminării conductelor internaționale Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

Noul guvern al Poloniei

Conform rezultatelor alegerilor parlamentare desfășurate pe 15 octombrie 2023 în Polonia, fostul partid de guvernământ Lege și Justiție a primit 194 de locuri în Sejm, partidul Coaliția Civică a lui D. Tusk - 157, Mișcarea Calea a Treia - 65, Stânga - 26.

Coaliția Civică, Calea a Treia și Stânga au oficializat o majoritate parlamentară prin semnarea unui acord de coaliție.

Fostul prim-ministru din cadrul partidului Lege și Justiție, M. Morawiecki, care a primit dreptul de a fi primul care formează un guvern, nu a primit un vot de încredere pentru cabinetul său din Sejm (camera inferioară a parlamentului).

Dieta l-a crezut pe D. Tusk și pe 12 decembrie a adoptat un vot de încredere în guvernul pe care l-a format.

Pe 13 decembrie 2023, președintele polonez A. Duda i-a investit pe prim-ministrul D. Tusk și noul guvern al țării.

La câteva zile după preluarea mandatului, D. Tusk a concediat șefii tuturor serviciilor de informații, inclusive cei care au participat la ancheta exploziilor Nord Stream.

Oficialii europeni speră că D. Tusk va lăsa în continuare câțiva lideri de poliție care ar fi fost anterior sub presiune politică și, din această împrejurare, au refuzat să coopereze, dar acum ar putea coopera la anchetă.

Explozii pe Nord Streams

Pe 26 septembrie 2022, s-a înregistrat o scădere bruscă a presiunii în ambele linii ale gazoductului internațional Nord Stream 1, precum și într-una dintre liniile (Linia A) a gazoductului internațional Nord Stream 2. Au fost detectate patru scurgeri de gaze în zonele economice exclusive (ZEE) ale Suediei și Danemarcei în zona insulei Bornholm.

Au fost detectate 3 puncte de scurgere la nord-est de insula Bornholm, în zona în care conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 trec aproape una de alta. Una dintre ele era situată în ZEE daneză, sursa sa a fost linia a 2-a a gazoductului internațional Nord Stream 1, alte 2 în ZEE suedeză - de la prima linie a gazoductului internațional Nord Stream 1 și una a gazoductului Nord Stream 2, ambele conducte internaționale de gaze.

Al 4-lea punct de scurgere este situat la 80 km de aceste 3 puncte, la sud-est de insulă. Bornholm, în ZEE daneză, practic la granița cu apele teritoriale, prin această zonă trece doar conducta internațională Nord Stream 2. Nord Stream AG, operatorul gazoductului internațional Nord Stream 1, a efectuat o inspecție a locului accidentului în ZEE suedeză și, ulterior, după ce a primit permisiunea autorităților locale, în ZEE daneză. O inspecție a locului accidentului a liniei 1 a conductei hidraulice internaționale Nord Stream 1 din ZEE suedeză a arătat prezența craterelor artificiale pe fundul mării cu o adâncime de 3 până la 5 m la o distanță de aproximativ 248 m de fiecare. Secțiunea țevii dintre cratere este complet distrusă, raza de împrăștiere a fragmentelor de țeavă este de cel puțin 250 m. Suedia, Germania și Danemarca se angajează lent în anchetă. Rusia nu are acces la rezultatele acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.