Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce marii politicieni din România tac, cei din Franța se solidarizează cu Donald Trump: dezaprobă excluderea lui din rețelele de socializare

globalvillagespace.com
Donald Trump Facebook

Reprezentanţi ai întregului spectru politic din Franţa au criticat luni excluderea preşedintelui american Donald Trump din reţelele sociale online, relatează AFP, informează Agerpres.

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a apreciat că "reglementarea giganţilor informatici nu poate fi făcută chiar de către oligarhia informatică". El a declarat că este "şocat" de deciziile împotriva lui Trump şi a denunţat ameninţarea aşa-numitei "oligarii digitale" la adresa statelor şi a democraţiilor, afirmând că doar "poporul suveran", statele şi justiţia au legitimitate pentru reglementarea domeniului respectiv.

Citește și: Emil Boc a răbufnit! A luat la țintă Guvernul, după contrele cu Vlad Voiculescu: ‘Trebuie să pună capăt sistemului Pile, Cunoștințe și Relații’

Twitter i-a suspendat permanent contul lui Trump vineri, la două zile după ce susţinătorii acestuia au ocupat Capitoliul, sediul Congresului SUA din Washington. Reţeaua Facebook, serviciul de mesagerie online Snapchat şi platforma Twitch pentru difuzarea de materiale video pe internet au luat măsuri similare.

Comisarul european Thierry Breton şi-a exprimat la rândul său "perplexitatea" faţă de deciziile respective, considerate "problematice" şi de către cancelarul german Angela Merkel.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a apreciat că "reducerea la tăcere" a unei persoane în reţelele sociale, devenite "un gen de spaţiu public", ridică probleme "în lipsa unor criterii stabilite exact" prin lege. El a precizat că există o diferenţă între moderarea unui conţinut şi împiedicarea exprimării unei persoane.

Citește și: Vasile Dîncu explică de ce l-ar vrea pe Robert Negoiță din nou în PSD: 'Este un proiect al nostru'

Guvernul de la Paris a încercat anul trecut să reglementeze prin lege exprimarea urii online, dar Consiliul Constituţional a respins demersul în iunie, arătând că afectează libertatea de exprimare.

În rândul opoziţiei din Franţa s-au manifestat poziţii similare, de la Jean-Luc Melenchon, liderul partidului radical de stânga Franţa Nesupusă, până la Marine Le Pen, preşedinta Adunării Naţionale, de extremă dreaptă. Le Pen a caracterizat măsurile împotriva lui Trump ca o "acaparare a puterii" de către "grupuri private mari care consideră în prezent că au mai multă putere decât un stat, ceea ce este probabil adevărat".

Citește și: Cazul Robert Roșu 2: un alt avocat este trimis de DNA în judecată

Xavier Bertrand, politician de dreapta, preşedintele regiunii Hauts-de-France din nordul ţării, este de părere că "ameninţarea democratică" poate necesita "dezmembrarea" unora din companiile din aşa-numitul grup GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon).

O opinie diferită a venit din partea europarlamentarei de stânga Aurore Lalucq, care a mulţumit "de data asta" Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.