Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Turcia înfloresc teoriile conspirației: Ultimele variante pentru cine a dat lovitura de stat

www.mixdecultura.ro
teoria conspiratiei

În Turcia înfloresc teoriile conspiraţiei după lovitura de stat eşuată, iar Statele Unite sunt pentru susţinătorii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în capul listei suspecţilor, scrie agenţia Reuters într-un reportaj.

'Lovitura de stat a fost condusă de acest individ' - este titlul de pe prima pagină a unei ediţii a ziarului turc Yeni Safak, alături de o fotografie a generalului american în retragere John F. Campbell, fost comandant al trupelor NATO din Afganistan şi anterior adjunct al şefului Statului Major al armatei americane.

Citește și: Cozmin Gușă dă vești proaste pentru PNL și PSD

Aceeaşi publicaţie mai susţine că lovitura de stat a fost finanţată de către CIA prin intermediul filialei din Nigeria a United Bank for Africa, acuzaţie dezminţită de această bancă, iar printre puciştii coordonaţi de generalul Campbell s-ar fi numărat şi cei doi generali turci din cadrul forţelor din Afganistan, arestaţi marţi în Dubai în urma solicitării autorităţilor de la Ankara.

Un alt ziar turc, Sabah, a publicat fotografia unui hotel despre care susţine că a fost cartierul general unde agenţii CIA ar fi contribuit la organizarea puciului. Conform acestei surse, 17 persoane, majoritatea străini, s-au cazat cu numai o zi înaintea puciului la respectivul hotel situat pe insula Buyukada (Marea Marmara), aproape de Istanbul.

Citește și: Gestul a două prezentatoare face înconjurul lumii: Ce au arătat, în direct / VIDEO

Într-o declaraţie acordată publicaţiei Wall Street Journal, generalul american a calificat aceste acuzaţii drept 'absolut ridicole', iar autorităţile de la Washington au negat la rândul lor orice implicare în lovitura de stat.

Preşedintele Erdogan l-a acuzat pe clericul musulman Fetullah Gulen, autoexilat în SUA din anul 1999, că este cel care a pus la cale tentativa de a-l înlătura de la putere şi a cerut Washingtonului să-l extrădeze. La rândul său, ministrul turc al muncii, Suleyman Soylu, a declarat a doua zi după lovitura de stat că în opinia sa este clar că 'America este în spatele' loviturii de stat, însă ulterior purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a spus că această apreciere a fost făcută 'sub tensiunea momentului'.

Citește și: Dr. Dre a fost încătușat de poliție: S-a bătut cu un șofer pe care l-a amenințat cu pistolul / VIDEO

Administraţia americană a precizat că îl va extrăda pe Gulen numai dacă va primi dovezi privind implicarea lui în lovitura de stat, poziţie interpretată de susţinătorii lui Erdogan drept un indiciu al complicităţii Washingtonului.

Dar turcii mai în vârstă fac apel şi la amintirea loviturilor de stat din trecut. Mulţi cred că lovitura de stat din anul 1980 a fost sprijinită tot de SUA, făcând referire la o telegramă transmisă atunci Washingtonului de şeful rezidenţei CIA la Ankara, în care acesta a scris: 'băieţii noştri au făcut-o'. Misterul încă învăluie şi lovitura de stat din anul 1960, când puciul care a înlăturat de la putere un premier pro-american a fost condus de un ofiţer ce a urmat studii militare în SUA.

Citește și: Practicile sexuale bizare care au șocat lumea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.