Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Ungaria sunt tot mai mulţi diplomaţi ruşi, majoritatea dintre ei lucrează, probabil, pentru serviciile de informaţii (presa maghiară)

Travel Guide
Budapesta

În timp ce multe ţări membre ale Uniunii Europene îi expulzează pe diplomaţii ruşi din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, Guvernul Orbán nu a întreprins niciun demers similar.

În Ungaria sunt tot mai mulţi dilomaţi ruşi. Într-un an, numărul lor a crescut cu aproape o treime, respectiv cu 30%, în timp ce majoritatea țărilor UE expulzează din ce în ce mai mult diplomații ruși din cauza invaziei ruse lansate împotriva Ucrainei, rezultă din datele colectate de Szabolcs Panyi, ziarist al Centrului de jurnalism de investigație, Direkt36, prezentate de televiziunea comercială RTL Ungaria. Toate acestea se întâmplă în contextul în care în alte ţări membre ale Uniunii Europene numărul lor este tot mai puţin din cauza expulzării lor în urma atacurilor lansate împotriva Ucrainei de către Rusia, relatează Nepszava preluat de Rador.

La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut 46 de diplomați ruși îşi desfăşurau activitatea în Ungaria, însă până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an numărul lor a crescut treptat, ajungând la 62. Potrivit datelor colectate de Szabolcs Panyi, la Londra, de exemplu, sunt 35 de diplomaţi ruşi, în Varşovia 20, iar la Bratislava 15. Toate acestea trebuie să le privim în lumina faptului că majoritatea lor, pe lângă misiunea publică, desfăşoară, probabil, şi activităţi legate de servicii de informaţii. "Pe baza experienței mele, pot spune că acest număr este destul de mare în cazul diplomaţilor ruşi, aproximativ 60-70% dintre ei sunt conectaţi la un serviciu de informaţii", a declarat specialistul  în domeniul politicii de securitate, Benedek József Kis, fost ofițer de informații militare. Iar directorul Political Capital a spus că, potrivit experienţelor internaţionale, o parte din diplomaţii ruşi încearcă să influenţeze climatul politic al ţării respective. "În Grecia, de exemplu, aceşti diplomaţi au activat în încercarea de a împinge într-o direcţie mai extremă şi în pofida acordului disputa dintre Grecia şi Macedonia privind numele pe care îl va purta această fostă republică iugoslavă. Diplomaţii rusi au fost expulzaţi şi din Serbia din cauză că a existat o suspiciune că ar putea avea un rol în tentativa de asasinare a preşedintelui Muntenegrului, Milo Dukanovic", a explicat Péter Krekó.

Subiectul privind diplomaţii rusi va fi dezbătut și în ședința Comisei de securitate naţională a Parlamentului, deoarece președintele comisiei, membru al partidului Jobbik, a semnalat că va întreba cu siguranță serviciile despre acestă chestiune. Zoltán Sas a mai precizat că dacă o țară contrainteresată își mărește capacitățile de informații, cu siguranță trebuie tratată într-un mod fundamental această problemă.

Potrivit semnalelor, Guvernul Orbán nu pare să fie prea îngrijorat de această chestiune. La întrebarea televiziunii RTL, Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior a răspuns în scris că în fiecare caz este dreptul suveran al țării trimițătoare să determine numărul diplomaților. Ba mai mult, în Ungaria toţi diplomaţii sunt supuşi "investigațiilor de securitate națională necesare" pe care autoritățile ungare le desfășoară "cu cea mai mare grijă și precauție".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.