Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înalt demnitar pe linie de afaceri interne în Hong Kong, demis de China

Agerpres
Hong Kong

China l-a demis din funcţie pe directorul Biroului de Afaceri din Hong Kong şi Macao, unul dintre oficialii cu cea mai înaltă poziţie destituiţi în urma valului de proteste izbucnit în iunie în fosta colonie britanică, relatează AFP, citată de Agerpres.

Funcţionarul respectiv, Zhang Xiaoming, în vârstă de 56 de ani, a fost retrogradat în postul de director adjunct, a anunţat guvernul chinez într-un comunicat.

El a fost înlocuit de Xia Baolong, de 67 de ani, un vicepreşedinte al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC), o cameră legislativă însărcinată cu consilierea regimului comunist.

Motivul remanierii nu este cunoscut deocamdată.

Citeşte şi: 'ABANDONAT' de avocații săi, Liviu Dragnea petrece ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR în penitenciar - Ce s-a întâmplat în instanță

Biroul de Afaceri din Hong Kong şi Macao are rang de minister şi face parte din guvern. Este instituţia însărcinată cu chestiunile legate de cele două teritorii chineze semiautonome.

Hong Kong este din iunie 2019 scena unei crize politice fără precedent de după retrocedarea sa Chinei de către Marea Britanie în 1997. Tensiunile s-au redus totuşi semnificativ în ultimele săptămâni.

Mişcarea de contestare era manifestarea respingerii de către o mare parte a opiniei publice din Hong Kong a unui proiect de lege care ar fi urmat să permită autorizarea extrădărilor spre China continentală.

Citeşte şi: UPDATE ALERTĂ! Fostul primar al Piteştiului şi fiica acestuia, condamnaţi la opt, respectiv cinci ani, de închisoare cu executare în dosarul autobuzelor

Proiectul de lege a fost apoi abandonat. Însă protestatarii şi-au extins revendicările şi cer reforme democratice, denunţând în acelaşi timp presupusele ingerinţe ale Beijingului în Hong Kong.

Nu este pentru prima dată când guvernul central anunţă o remaniere de funcţionari în legătură cu acest teritoriu.

Beijingul l-a înlocuit deja la începutul lui ianuarie pe reprezentantul său în acest teritoriu semiautonom. La numirea sa ca director al Biroului de Legătură, Luo Huining şi-a exprimat speranţa că Hong Kong va reveni "pe drumul cel bun".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.