Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Înalta Curte de la Londra respinge o acţiune în justiţie împotriva lui Blair în legătură cu războiul din Irak

tony blair

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a respins luni încercarea unui fost general irakian de a intenta o acţiune în justiţie împotriva fostului premier britanic Tony Blair în legătură cu invazia din Irak din 2003, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia lui Blair de a se alătura coaliţiei conduse de SUA care l-a înlăturat de la putere pe Saddam Hussein a afectat moştenirea celor 10 ani ai săi de mandat în fruntea guvernului britanic şi criticii săi din Marea Britanie şi Irak au cerut ani de zile ca Blair să fie tras la răspundere pentru această decizie. 

Generalul irakian Abdel Waheed Shannan al Rabbat a încercat să intenteze o acţiune civilă împotriva lui Blair şi a doi foşti miniştri ai săi pentru crime de agresiune. 

Însă, Înalta Curte de Justiţie de la Londra a refuzat luni să revizuiască o hotărâre anterioară a unei instanţe inferioare potrivit căreia acţiunea nu poate continua deoarece nu există o astfel de infracţiune conform legislaţiei Angliei şi a Ţării Galilor. Avocaţii generalului au susţinut că hotărârea anterioară, care datează din noiembrie anul trecut, s-a bazat pe o premisă incorectă şi ar trebui revizuită de Curtea Supremă. 

Însă, Înalta Curte de la Londra a respins argumentele, susţinând că nu există nicio perspectivă de succes la Curtea Supremă şi, prin urmare, revizuirea judiciară nu ar trebui autorizată. 

Judecătorii au acceptat că există acuzaţia de crimă de agresiune conform legislaţiei internaţionale, însă au susţinut că nu există o astfel de infracţiune conform legislaţiei Marii Britanii, ceea ce înseamnă că o astfel de urmărire penală nu poate avea loc în tribunalele naţionale. 

Reputaţia lui Tony Blair a fost grav afectată în ochii multor britanici de decizia sa nepopulară de a merge la război în Irak şi de haosul şi conflictul care au continuat în această ţară de atunci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.