Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înălţimile Golan: Druzii protestează faţă de sprijinirea suveranităţii israeliene asupra platoului montan, declarată de Trump

golan

Zeci de arabi druzi, unii purtând steaguri siriene şi poze ale preşedintelui Bashar al-Assad, au manifestat sâmbătă pe Înălţimile Golan în semn de protest faţă de sprijinirea suveranităţii israeliene asupra teritoriului, declarată joi de preşedintele american Donald Trump, transmite Reuters preluat de agerpres.

Vezi și: Un elev de la o şcoală din Botoşani ar fi fost umplut de sânge de profesorul de religie, pentru că a refuzat să facă semnul crucii

Platoul montan a făcut parte din Siria până la ocuparea sa de Israel, în urma Războiului de Şase Zile din 1967 şi anexarea acestui teritoriu în 1981, anexare nerecunoscută la nivel internaţional.

Israel consideră Golan un avantaj strategic, deoarece înălţimile sale oferă perspectivă atât asupra localităţilor din nordul Israelului cât şi asupra regiunii de sud-vest a Siriei.

Aproximativ 22.000 de druzi, grup etno-religios arabofon, al cărui cult s-a desprins din islamul şiit, trăiesc pe Înălţimile Golan ocupate de Israel, mulţi dintre aceştia având încă rude de partea siriană a graniţei întărite.

Vezi și: Mutarea FATALĂ pentru Kovesi

"Acest pământ are suveranitate şi suveranitatea sa este cea a Republicii Arabe Siriene", a declarat Rafiq Ibrahim, un localnic din Majdal Shams, îmbrăcat în tradiţionalele veşminte negre druze.

Preşedintele Donald Trump a afirmat joi că "este timpul" ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, declaraţie ce marchează o schimbare majoră în politica SUA. Siria s-a angajat să îşi recapete teritoriul, iar poziţia recent susţinută de preşedintele SUA a fost întâmpinată critic la nivel internaţional, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.