Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului denunţă 'brutalitatea extremă' a conflictului din Tigray

ISS Africa
Tigray Eritreea Etiopia

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a denunţat miercuri 'brutalitatea extremă' a conflictului din regiunea nordică etiopiană Tigray, cu ocazia prezentării raportului unei anchete comune întreprinse cu etiopienii şi care conduce spre posibile crime împotriva umanităţii comise de toate părţile din conflict, transmite AFP.

'Gravitatea încălcărilor şi atingerilor (aduse drepturilor omului) pe care le-am recenzat subliniază necesitatea ca autorii lor să fie făcuţi responsabili, indiferent în ce tabără se află', a afirmat Michelle Bachelet la Geneva, potrivit Agerpres.

Ancheta a fost purtată în comun de serviciile sale şi de Comisia etiopiană a drepturilor omului, creată de guvernul de la Addis Abeba, cu privire la conflictul ce face ravagii de peste un an.

'Există motive rezonabile de a crede că toate părţile în conflict în regiunea Tigray au comis, în grade diferite, încălcări ale dreptului internaţional al drepturilor omului, ale dreptului internaţional umanitar şi al dreptului internaţional al refugiaţilor, dintre care unele pot constitui crime de război şi crima împotriva umanităţii', subliniază documentul.

'Acest raport este ocazia pentru toate părţile de a-şi recunoaşte responsabilitatea, a se angaja să ia măsuri concrete în materie de responsabilitate şi de reparaţie către victime, şi de a găsi o soluţie durabilă pentru a pune capăt suferinţei a milioane de oameni', a declarat Daniel Bekele, comisar-şef al Comisiei etiopiene, citat într-un comunicat al Înaltului Comisariat.

Documentul acoperă perioada cuprinsă între 3 noiembrie 2020 - când prim-ministrul Abiy Ahmed, laureat al premiului Nobel pentru pace, a declanşat ofensiva împotriva autorităţilor disidente din Tigray - şi 28 iunie, data la care Addis Abeba a declarat o încetare unilaterală a focului.

Între timp, situaţia pe teren a evoluat mult şi guvernul a declarat marţi stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, în faţa înaintării Frontului de eliberare a poporului din Tigray (TPLF) spre capitală.

Raportul, care a fost prezentat simultan, dar nu în comun în Etiopia de Daniel Bekele, a fost întocmit după o anchetă la faţa locului, 269 de discuţii confidenţiale şi întâlniri cu autorităţile locale şi federale, ONG-uri şi personal medical.

Echipa s-a lovit însă de obstacole şi nu a putut efectua toate vizitele prevăzute în anumite zone din Tigray, subliniază un comunicat al Înaltului Comisariat.

Totodată, ancheta a suscitat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa, mai ales după ce unul din anchetatorii Înaltului Comisariat a fost expulzat de autorităţi în acelaşi timp cu alţi şase responsabili ai ONU.

Raportul denunţă, pe baza unor mărturii, 'atacuri la întâmplare' împotriva civililor, execuţii extrajudiciare, tortură, răpiri, detenţii arbitrare, violenţe sexuale şi jafuri.

Anchetatorii s-au întâlnit cu supravieţuitori, dintre care aproape jumătate au fost victimele unor violuri colective, dar relatează şi despre cazuri de violenţă sexuală împotriva unor bărbaţi, inclusiv despre cel al unui băiat de 16 ani violat de soldaţi eritreeni şi care s-a sinucis ulterior.

Tortura este endemică, 'victimele bătute cu cabluri electrice şi drugi de fier, deţinute în secret, ameninţate cu arme de foc ţinute la cap, şi private de hrană sau apă', afirmă textul.

Acesta mai vorbeşte despre masacre urmate de represalii în care au murit sute de civili.

Raportul subliniază că toate părţile din conflict au vizat în mod direct civili, şcoli, spitale sau lăcaşuri de cult.

Totodată, scoate în evidenţă rolul trupelor eritreene venite în sprijinul forţelor guvernamentale şi care au forţat refugiaţi să se întoarcă în Eritreea.

Echipa comună de anchetă a făcut şi o serie de recomandări, solicitând guvernului urmărirea penală a autorilor crimelor.

Guvernul din Eritreea este îndemnat să-i elibereze imediat pe eritreenii ţinuţi în detenţie în ţară după ce au fost forţaţi să revină din Tigray, unde se refugiaseră.

La rândul său, comunitatea internaţională trebuie să se asigure că autorii vor fi făcuţi răspunzători pentru faptele lor, înfiinţând o comisie internaţională de anchetă în vederea unor viitoare urmăriri penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.