Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înaltul comisar ONU pentru refugiaţi le cere ţărilor UE să înceteze 'respingerile ilegale' de migranţi

dw.com
migranți Honduras

Înaltul comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a invitat joi ţările europene să pună capăt "respingerilor ilegale" de migranţi care "se produc de-a lungul întregii frontiere" a Uniunii Europene şi "să evite discursurile toxice" asupra migraţiei, potrivit France Presse.

În cursul unei videoconferinţe cu eurodeputaţi şi reprezentanţi ai statelor membre ale UE, Filippo Grandi le-a cerut de asemenea să adopte reforma privind politica de migraţie şi azil propusă de Comisia Europeană în septembrie, care suscită puternice disensiuni între cele 27 de ţări.

Acest "nou pact asupra migraţiei şi azilului" prevede mecanisme complexe de solidaritate între statele membre în caz de aflux al migranţilor şi de salvare pe mare, proceduri accelerate de examinare a cererilor de azil şi pune accentul pe returnarea persoanelor în situaţie neregulamentară.

"Aceasta este cea mai bună şansă de a merge înainte", a apreciat şeful UNHCR. "Nu este perfect, dar mai bine este inamicul binelui", a opinat el, recunoscând totodată că a ţine seama de divergenţele exprimate "va lua timp să se ajungă" la o concluzie.

Până atunci, "anumite acţiuni subminează reputaţia Europei", şi-a exprimat regretul oficialul ONU, citând "respingeri nediscriminatorii şi ilegale" ale migranţilor care "se produc din nefericire de-a lungul frontierelor externe ale UE, pe mare şi pe uscat" şi "pun vieţi în pericol".

"Dreptul la azil este un drept fundamental", a subliniat el. "Aceste respingeri trebuie să înceteze", a insistat Grandi, exprimându-şi sprijinul faţă de o propunere a Comisiei Europene de a institui un mecanism independent de supraveghere a acestor practici la frontiere.

Măsurile excepţionale legate de pandemie servesc adeseori drept scuză pentru suspendarea accesului la azil, a afirmat responsabilul UNHCR, susţinând că cifrele reprezentând numărul migranţilor care vin în Europa sunt "gestionabile".

În legătură cu navele migranţilor care debarcă pe coastele UE, şeful UNHCR a denunţat "drama generată de negocieri" între state pentru repartiţia primirilor solicitanţilor de azil. "Sper că vom putea vedea rapid sfârşitul acestui spectacol insuportabil", a spus el.

Grandi a cerut de asemenea UE să evite "discursurile toxice despre invazie, de scufundare" a Europei, care sunt "nu numai false din punct de vedere al faptelor, ci şi contraproductive".

"Columbia primeşte 1,7 milioane de refugiaţi şi migranţi venezueleni; Sudanul, Uganda, RD Congo au primit un aflux din ţările vecine în perioada de vârf a pandemiei. În Liban, o persoană din patru este refugiat", a indicat el.

"Există un flux al persoanelor de gestionat şi cred că Europa poate să-l gestioneze", a continuat Grandi, insistând că 90% dintre refugiaţii şi persoanele strămutate se află în ţări sărace sau cu venituri medii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.