Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inamicii Israelului strâng rândurile: Întâlnire de taină între liderii Jihadului Islamic și Hezbollah

Hassan Nasrallah

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a întâlnit cu Ziad al-Nakhaleh, secretarul general al Jihadului Islamic Palestinian, a declarat Hezbollah într-un comunicat.

Nu spune unde sau când a avut loc întâlnirea.

Potrivit declarației sale, cei doi lideri ai terorii au discutat „cele mai recente evoluții” și „sprijinul oferit de axa de rezistență în diferitele arene”.

Șefii celor două grupuri teroriste susținute de Iran au purtat și discuții despre „evoluții așteptate”, se spune în declarație.

 

Hassan Nasrallah

Hassan Nasrallah este al treilea Secretar General al grupării libaneze Hezbollah, ajungând la conducerea partidului după asasinarea, de către Israel, a predecesorului și mentorului său, Abbas al-Musawi. Poartă titlul onorific de „sayyid” care, conform conotației istorice atribuite acestui termen, îl desemnează ca descendent direct al Profetului Muhammad.

Ideologia politică promovată de Hassan Nasrallah a pornit tot timpul de la un set de valori izvorâte din concepte coranice, care au fost alimentate de o atitudine dârză și aproape de neclintit.

În primul rând, Nasrallah a subliniat întotdeauna importanța jucată de forța poporului libanez în eliminarea ocupației israeliene din Liban. Conștient că nu se putea baza pe state vecine sau prietene care să intervină militar în zonă, Nasrallah a decis animarea forțelor Hezbollah și mobilizarea lor în vederea înlăturării ocupației israeliene.

Poziția sa anti-Israel și anti-semită a fost mereu clară și la obiect. S-a referit în nenumărate rânduri la înarmarea cu bună știință a Israelului de către furnizorii occidentali de armament, lucru care a cauzat instabilitate în regiune. De asemenea, a menționat în cateva intervenții publice soluția, din punctul său de vedere, pentru conflictul Israel-Palestina: eradicarea statului Israel și formarea unui stat palestinian în care evreii să fie întegrați.

Un alt element al ideologiei sale constă în condamnarea atacurilor teroriste atribuite grupării Al-Qaida și, în paralel, susținerea fondării unui mare stat islamic în care Libanul se poate integra. Această viziune face referire directă la perioada clasică a civilizației arabo-islamice, unde întâlnim un mare stat islamic, format din mai multe comunități și popoare mai curând distincte, decât întrudite, și condus de o mare autoritate - califul.

 

Ziyad al-Nakhalah

Ziyad al-Nakhalah  este un politician palestinian care este liderul Jihadului Islamic Palestinian.

Nakhalah s-a născut în Khan Yunis, Fâșia Gaza în 1953. Tatăl său a fost ucis de armata israeliană în timpul masacrului Khan Yunis din 1956. Nakhalah s-a pregătit ca profesor în orașul Gaza. În 1971, al-Nakhalah a fost condamnat la închisoare pe viață în Israel din cauza activităților sale militante cu Frontul Arab de Eliberare, iar mai târziu a fost eliberat într-un schimb de prizonieri în 1985.

După eliberarea din închisoarea israeliană, el a fost însărcinat să înființeze aripa militară a PIJ în Fâșia Gaza, Brigăzile Al-Quds. Al-Nakhalah a fost reținut din nou de Israel în aprilie 1988 pentru rolul său în Prima Intifada împotriva ocupației israeliene și a fost exilat în Liban în august 1988 împreună cu alți lideri PIJ. Nakhalah a devenit secretar general adjunct al PIJ în 1995, iar ulterior a fost ales secretar general al PIJ în 2018.

La 23 ianuarie 2014, Nakhalah a fost desemnat terorist special desemnat de Statele Unite, ceea ce a dus la înghețarea proprietăților și a intereselor sale în Statele Unite. Din 28 septembrie 2018, PIJ a fost declarată organizație teroristă de mai multe țări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.