Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inamovibilul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, aniversează cu fast 93 de ani

Preşedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, cel mai în vârstă lider în exerciţiu din lume, aniversează marţi 93 de ani, cu ferma intenţie de a continua să conducă această ţară, în pofida semnelor de îmbătrânire tot mai evidente, relatează AFP, conform agerpres.

Cum se întâmplă de ani de zile, decanul de vârstă Mugabe va sufla în cele aproape o sută de lumânări în cadrul unei ceremonii limitate la miniştri şi la cei mai apropiaţi colaboratori ai săi.

Situaţie TENSIONATĂ pe cerul Germaniei. Avioanele militare au interceptat o cursă de pasageri

Cu toate acestea, concetăţenii săi au fost invitaţi să-i facă urări prin intermediul reţelelor sociale şi mass-media.

De altfel, acest dineu cu caracter foarte privat este doar un "aperitiv", un mare banchet urmând să fie oferit sâmbătă miilor de susţinători, în parcul naţional Matopos, la periferia celui de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Bulawayo (sud).

Aceste mese gargantueşti, într-o ţară afectată de o gravă criză economică şi unde 90% din populaţie nu are un loc de muncă, alimentează în fiecare an polemici.

Pentru aniversarea sa de anul trecut, Robert Mugabe le-a oferit invitaţilor carne de elefant, bivol, antilopă şi un tort enorm de 92 de kilograme. Costul total al festivităţilor s-a ridicat, potrivit presei, la 800.000 de dolari.

Mass-media locale au informat chiar că militanţi ai Zanu-RF, partidul prezidenţial, i-au obligat pe oamenii care locuiesc în apropiere de locul festivităţii să achite o contribuţie între unul şi cinci dolari.

Citeşte şi: Trump are un nou consilier pentru securitate. Un general obişnuit să îşi înfunte superiorii

În ajunul celei de-a 93-a aniversări, Mugabe şi-a reiterat hotărârea de a păstra cu orice preţ frâiele conducerii în Zimbabwe. "Majoritatea oamenilor cred că nu există nimeni care să mă înlocuiască", a declarat el la radioul public.

În decembrie anul trecut, partidul său l-a desemnat pentru a candida la un nou mandat prezidenţial la scrutinul din 2018.

Născut la 21 februarie 1924 în acest teritoriu cunoscut la acea vreme sub denumirea de Rhodesia de Sud, o colonie britanică, Mugabe era învăţător în momentul în care s-a alăturat rebeliunii împotriva minorităţii albe aflate atunci la putere. De la declararea independenţei ţării, în 1980, Mugabe a fost mai întâi prim-ministru (1980-1987), iar din 1987 a devenit preşedinte.

În timpul celor 36 de regim Mugabe, Zimbabwe a devenit o ţară extrem de săracă şi în prezent traversează o profundă criză economică, ce suscită o nemulţumire crescândă în rândul populaţiei, reprimată imediat de o poliţie omniprezentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.