Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o amânare pentru primul zbor cu echipaj uman al capsulei spaţiale dezvoltate de Boeing

global.jaxa.jp
racheta spatiala h3

Primul zbor cu echipaj uman al capsulei spaţiale dezvoltate de grupul Boeing, Starliner, care ar fi trebuit să aibă loc în luna iulie după mai multe amânări, a fost din nou amânat din cauza a două probleme tehnice identificate recent, au anunţat joi NASA şi reprezentanţii companiei americane, informează AFP, potrivit Agerpres.

Prima problemă tehnică vizează paraşutele utilizate pentru a frâna coborârea capsulei în zborul său de întoarcere pe Terra. O parte a legăturii dintre capsulă şi acele paraşute s-a dovedit a fi mai fragilă decât se prevedea.

Cea de-a doua problemă vizează o bandă adezivă utilizată pentru acoperirea cablurilor electrice în interiorul capsulei. Aceasta s-a dovedit a fi inflamabilă şi ar putea constitui un risc în cazul unei anomalii, în condiţii specifice.

Acest zbor test, denumit "CFT" ("Crew flight test"), ar trebui să transporte doi astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

"Am decis să oprim pregătirile pentru misiunea CFT pentru a corecta aceste probleme", a declarat într-o conferinţă de presă Mark Nappi, coordonatorul programului în cadrul companiei Boeing.

După spusele sale, acea bandă adezivă este folosită pentru a acoperi cabluri ce au o lungime totală de câteva zeci de metri. Dezlipirea ei ar putea provoca deteriorări, iar o posibilă soluţie ar fi acoperirea benzii cu un alt material în zonele cele mai riscante.

Un zbor test în acest an este în continuare "fezabil", a adăugat Mark Nappi, fără să prezinte însă o nouă dată de lansare.

NASA a încheiat contracte cu Boeing şi SpaceX pentru ca aceste companii private să dezvolte fiecare o capsulă capabilă să transporte astronauţi spre ISS şi să îi aducă apoi pe Terra.

Astronauţii călătoresc deja din 2022 spre ISS la bordul vehiculelor dezvoltate de SpaceX, însă programul grupului Boeing a acumulat deja o întârziere importantă din cauza mai multor probleme tehnice.

După un zbor ratat în 2019, Boeing a reuşit în cele din urmă, anul trecut, să trimită pentru prima dată spre ISS capsula sa spaţială, însă fără echipaj uman.

Compania americană trebuie de acum să realizeze un ultim test cu echipaj uman al capsulei Starliner, pentru ca aceasta să fie omologată şi să îşi înceapă zborurile comerciale.

Boeing spera să poată realiza acest zbor cu echipaj uman în 2022, însă testul a fost amânat pentru februarie 2023, apoi pentru aprilie 2023 şi, din nou, pentru iulie 2023.

În urma acestor probleme repetate, jurnaliştii americani i-au întrebat pe reprezentanţii NASA despre voinţa agenţiei spaţiale de a-şi continua colaborarea cu Boeing.

"NASA are nevoie disperată de un al doilea prestator pentru transportul de echipaje umane", a răspuns joi Steve Stich, directorul programului de zboruri comerciale din cadrul NASA. "Obiectivul nostru suprem este să avem un zbor al SpaceX şi un zbor al Boeing în fiecare an, pentru a asigura rotaţia echipajelor noastre la bordul staţiei spaţiale", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.