Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o înțelegere între SUA și Rusia în pericol - Mark Esper amenință cu denunțarea tratatului Open Sky

The Military Times
Mark Esper

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a acuzat miercuri Rusia de încălcarea tratatului Cer Deschis, lăsând să se înţeleagă că SUA ar putea denunţa această înţelegere, transmite AFP potrivit Agerpres.

Esper a fost chestionat în faţa comitetului pentru apărare al Senatului american despre acest tratat, intrat în vigoare în 2002 şi care le permite celor 34 de ţări semnatare ale acordurilor Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE, precursoarea OSCE) să survoleze teritoriile respective pentru a verifica reciproc mişcările militare şi măsurile de control al armamentului.

''Sunt ani întregi de când ei trişează. Am ridicat această chestiune luna trecută'' în cadrul celei mai recente reuniuni a miniştrilor apărării din NATO. Trebuie să fim mai expliciţi cu privire la încălcările din partea Rusiei'', a declarat secretarul american al apărării.

''Acest tratat, aşa cum este el, mă îngrijorează mult'', a adăugat el, răspunzând unei întrebări a senatorului republican Tom Cotton în legătură cu survolurile recente pe care Rusia nu le-a autorizat deasupra enclavei ruse Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, sau în apropiere de Georgia.

Bugetul pentru 2021 al Pentagonului, pe care Congresul american urmează să îl aprobe, nu prevede fonduri pentru modernizarea avionului american autorizat în mod special pentru acest tratat, Boeing OC-135 B Open Skies.

SUA au acuzat constant Rusia şi de încălcarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), înainte ca Washingtonul să denunţe acest pact, în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.