Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o țară antrenează piloţi ucraineni pentru avioanele de vânătoare F-16: Pregătirile sunt în curs

F-16

Belgia a confirmat luni că a început preparativele pentru a antrena piloţi ucraineni în manevrarea avioanelor de luptă F-16 de fabricaţie americană, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Ministerul Apărării a acceptat formarea. Pregătirile sunt în curs", a declarat serviciul de presă al armatei belgiene pentru cotidianul de limbă franceză Le Soir, fără a oferi o dată precisă la care va începe această pregătire.

Statele Unite au dat undă verde pe 18 august ca Ucraina să poată dispune de avioanele de vânătoare F-16 pe care SUA le produce, iar duminică aceasta Olanda şi Danemarca i-au confirmat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că ţara sa va putea conta pe aceste aparate în viitor în contraofensiva armatei ucrainene împotriva invaziei ruse.

Belgia, împreună cu aceste ţări, face parte din aşa-numita "coaliţie F-16" formată din unsprezece state membre ale NATO şi care au promis că Kievul va avea aceste avioane de luptă.

Cu toate acestea, Bruxellesul nu plănuieşte pentru moment să livreze Ucrainei avioanele sale F-16, ci doar să participe la pregătirea piloţilor ucraineni.

Belgia încă are nevoie ca avioanele sale F-16 să rămână operaţionale câţiva ani în aşteptarea livrării celor 34 de avioane F-35 comandate de la Lockheed Martin, a relatat Le Soir.

Primele două aeronave F-35 vor fi livrate în prima jumătate a anului 2024, iar întreaga flotă va fi reînnoită în 2030 cu o ritmicitate de patru aeronave pe an, a scris publicaţia belgiană.

Pentru ca armata ucraineană să poată folosi avioanele F-16, este necesar ca piloţii ucraineni să efectueze o pregătire extinsă pe aceste aparate şi ca ţara să aibă tehnicienii şi facilităţile de întreţinere necesare pentru a putea opera de pe propriul teritoriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.