Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un pas spre legalizarea căsătoriilor gay?

Deși suntem în plină vară, una caniculară, nu ducem deloc lipsă de subiecte și teme controversate pe care să le putem dezbate cu toată pasiunea. Unul din subiecte, despre care eu am îndrăznit să spun că va fi chiar o temă centrală a campaniei electorale din toamnă, este cel al căsătoriilor gat și al pașilor ce pot fi făcuți pentru o recunoaștere a lor și pe teritoriul României.

Lobby-ul este unul extrem de agresiv, îmbrăcat, în același timp, și în hainele unui political corectness cum este bine prin alte democrații. Dar cum stăm, la acest moment, pe acest subiect? Cam așa:

1) La finalul anului trecut, începutul lui 2016, Coaliția pentru Familie, sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, a demarat o campanie de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum de schimbare a Constituției, schimbare legată de stipularea clară a faptului că România acceptă doar căsătoria dintre un bărbat și o femeie, iar familia este formată dintre un bărbat, o femeie și copiii lor. Inițiativa a strâns, până la finalul lunii mai 2016, peste 3 milioane de semnături. Chiar în iulie, Coaliția pentru Familie a mai obținut o victorie, CCR constatând că s-au respectat procedurile și ca atare, cererea poate merge în Parlament pentru a fi dezbătută și, eventual, trimisă pre referendum.

2) Luna iulie vine și cu o acțiune din partea celeilalte tabere, a adepților căsătoriilor gay, care, prin cuplul Relu Coman și Robert Hamilton, căsătoriți în Bruxelles, au solicitat CCR să le fie recunoscută căsătoria și în România. O decizie va fi luată, pentru această speță, în luna septembrie.

Având câmpul de luptă astfel desenat, vine declarația Ministrului Justiției, Raluca Prună, care spune: „''Aș aminti faptul că există numeroase state în care s-a recunoscut, de exemplu, parteneriatul civil între persoane de sexe diferite, ceea ce nu este cazul încă în legislația românească, dar și pentru persoanele de același sex. Cred, ca susținător al drepturilor egale ale tuturor, că trebuie să avem această discuție și să facem în așa fel încât să nu punem în afara protecției date de lege cuplurile care aleg să trăiască altfel decât cele, să zicem așa, majoritare"

De ce este importantă declarația Ralucăi Prună? Pentru că, în acest moment, două sunt scenariile legate de legalizarea sau nu a căsătoriilor între persoane de același sex, sau de acceptare a parteneriatelor civile:

Scenariul 1:

Referendumul pentru schimbarea Constituției se pune în mișcare, lucrurile merg ceas și toată povestea este gată în câteva luni, blocând, cel puțin pentru o perioadă de timp orice șansă pentru comunitățile LGBT.

Scenariul 2:

Codul Civil se modifică și este scoasă orice interdicție privitoare la căsătoriile între persoane de același sex, astfel că, cel puțin până la momentul unui referendum, România devine un stat care acceptă, recunoaște și protejează căsătoriile și parteneriatele civile între persoane de același sex.

Dacă este să privim obiectiv, scenariul 2 este mult mai ușor de pus în practică. Iar o declarație cum este cea a Ministrului Justiției poată căpăta o greutate suplimentară și poate da în același timp semnalul că o serie de modificări pot apărea într-un timp mai scurt decât s-ar aștepta multă lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.