Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendii în Bihor: Cinci focare în șapte ore, majoritatea în zone de vegetație

telegrama.ro
pompieri

Cinci incendii au avut loc în a doua parte a zilei de duminică în judeţ, într-un interval de circa şapte ore, majoritatea pe terenuri virane şi păşuni, respectiv la un autovehicul, a informat luni, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor, Camelia Roşca.

Potrivit sursei citate, pompierii militari din Beiuş au fost mobilizaţi pe strada Pandurilor din localitate, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o maşină parcată în autogară. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a fost de natură electrică, au ars bordul şi habitaclul autovehiculului, deteriorându-se totodată caroseria acestuia. "Din fericire, nu au existat persoane rănite," a precizat Camelia Roşca.

Celelalte intervenţii au avut loc în intervalul orar 17.40 - 23.45, când echipajele de pompieri militari ale Staţiei Valea lui Mihai, Detaşamentului Salonta, Staţiei Aleşd şi Detaşamentului 1 Oradea au intervenit în localităţile Tarcea, Salonta, Zece Hotare şi Surduc, unde au acţionat pentru stingerea a patru incendii produse la două terenuri virane şi la două păşuni.

"Evenimentele menţionate, soldate cu arderea vegetaţiei uscate pe o suprafaţă de circa cinci hectare, au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deşeurilor ori a vegetaţiei uscate," se arată în comunicat.

Conducerea ISU Bihor a reamintit faptul că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, sub acţiunea vântului, flăcările s-au propagat la gospodăriile cetăţenilor, înregistrându-se mari daune materiale şi din păcate, uneori, chiar victime omeneşti.

Totodată, aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Pompierii militari bihoreni au precizat, din nou, că este interzisă arderea miriştilor, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Mai mult, a subliniat Roşca, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.