Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendiu la Cernobîl - Ultimele date de la autoritățile române cu privire la evoluția radioactivității

Reuters - Agerpres
incendii padure Cernobil

Autorităţile din România afirmă că nu au fost înregistrate modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu, în urma incendiului de litieră de pădure din apropiere de Cernobîl. Joi, tendinţa de deplasare a norului de fum era către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa şi nordul Mării Negre, iar din noaptea de joi spre vineri fumul se va deplasa spre estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei.

Potrivit Ministerului Mediului, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, care monitorizează permanent evoluţia radioactivătăţii mediului la nivel naţional, nu a pus în evidenţă, până în acest moment, modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu.

Precizările vin în urma informaţiilor conform cărora a luat foc litiera forestieră din districtul Vîşhorod, Ucraina, fiind afectate de flăcări aproximativ 45 de hectare de pădure aflate în apropierea zonei de excludere a CNE Cernobîl.

"Valorile înregistrate în ultimele 24 de ore se situează în domeniul de variaţie al fondului natural specific acestei perioade. Monitorizarea atentă a evoluţiei situaţiei radioactivităţii mediului, coroborată cu direcţia curenţilor de aer, va continua", a precizat Ministerul Mediului.

Conform sursei citate, având în vedere simulările modelelor numerice rulate de Administraţia Naţională de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul zilei de joi, se apreciază că direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa şi nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40...45 km/h.

Începând din noaptea de joi spre vineri, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei. În zona de evoluţie a norului de fum, în intervalul 19-21 mai, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.