Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încep contrele pe tema Europei cu mai multe viteze

Romania UE

Germania și Franța vorbesc din ce în ce mai aplicat despre Europa în două viteze. Între timp, Polonia este țara cu cea mai dură reacție față de planul marilor puteri.

După realegerea lui Tusk în fruntea Consiliului European, ministrul polonez de Externe susține că țara sa va juca foarte dur la nivel european și a înaintat o afirmație fără echivoc:

„Trebuie spus deschis: politica UE s-a dovedit o politică a dublului standard și a înșelătoriei.”

Despre poziția Poloniei pe acest subiect vorbește și consilierul prezidențial Leonard Orban, care critică tactica negativă adoptată, susținând că aceasta nu face decât să dea noi argumente celor care susțin o Europă în două viteze. Totuși, Leonard Orban susține că și România își va apăra în mod activ propriile interese, existând posibilitatea să nu semneze textul Declarației de la Roma, care ar urma să fie semnată pe 25 martie în cadrul unui summit UE, deoarece o anumită formulare de acolo ar putea conduce la ideea unei Europe cu mai multe viteze.

Ieșirea la rampă pe acest subiect a lui Leonard Orban este cu atât mai necesară cu cât, în această perioadă, Belgia, Olanda și Luxemburg au făcut o invitație către țările din grupul de la Vișegrad pentru o întâlnire despre viitorul european. Despre această invitație vorbește și Victor Ponta, care scoate în evidență faptul că România pare să fi pierdut startul acestor negocieri:

„După această întâlnire va urma o alta, în toamnă, între țările BENELUX și cele 3 țări baltice ( Lituania, Letonia și Estonia) pe aceeași temă. România nu este invitată de nimeni la nicio întâlnire! Dvs ce credeți - oare de ce?”

Subiectul unei Uniuni Europene în două viteze poate și vedem că deja este utilizat pentru câștigarea sau pierderea de capital politic intern, dar este cu siguranță devreme pentru a înainta concluzii. De asemenea, acest subiect este unul mult prea important pentru viitorul Europei, pentru ca el să fie folosit în confruntările politice interne.

Europa în două viteze va fi o negociere care taie din start o variantă de win-win între tabere. Dar, în același timp, va fi o negociere între mai multe blocuri, nu între țările membre luate fiecare în parte. Din acest motiv, cred că România trebuie să-și găsească o poziție de echilibru, între cea a Franței și a Germaniei și cea a Poloniei.

Cu alte cuvinte, cred că un joc la rupere, asemeni celui abordat de Polonia, nu este tactica cea mai bună la care poate apela țara noastră. Iohannis are în continuare relații bune cu Franța și Germania, deci cartea „copilului rebel” nici nu ar putea fi jucată într-o manieră convingătoare.

Este încă devreme să speculăm cum se vor termina aceste negocieri. Fără doar și poate, era nevoie ca una dintre țările din eșalonul doi al UE să-și asume acest joc la rupere. Doar că, pentru viitorul relațiilor diplomatice ale țării noastre, este important ca România să dea dovadă de deschidere și de raționament în negocieri, nu să fim noi cei care folosim tactica antijocului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.