Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe bătălia pentru șefia NATO: ministrul britanic al Apărării are șanse foarte mari să îi ia locul lui Jens Stoltenberg (Daily Mail)

M. C.
www.reuters.com
ben wallace ministrul apararii

Ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, ar putea să devină următorul șef al NATO, după ce actualul secretar general Jens Stoltenberg a confirmat că se va retrage în octombrie, relatează publicația britanică DailyMail.co.uk.

  • Context: Oficialii alianței militare au respins în acest weekend afirmațiile potrivit cărora Stoltenberg și-ar putea prelungi din nou mandatul, în contextul războiului din Ucraina. Acest lucru înseamnă că postul de secretar general va deveni vacant peste puțin mai puțin de opt luni, iar acum începe cursa pentru șefia NATO.

Wallace este extrem de popular în rândul membrilor conservatori și nu a exclus o viitoare candidatură pentru a deveni liderul partidului - deși anul trecut a refuzat de două ori să candideze la conducerea partidului în competițiile pentru înlocuirea lui Boris Johnson și apoi a lui Liz Truss. El a vorbit anterior despre faptul că trebuie să "sacrifici absolut totul" în "viața ta privată și personală" atunci când ești prim-ministru.

Johnson, precum și predecesorii săi Theresa May și David Cameron, au fost, de asemenea, cu toții prezentați ca posibili succesori ai lui Stoltenberg ca viitor șef al NATO. Dar s-a afirmat că președintele francez Emmanuel Macron ar putea să se opună prin veto oricărui candidat britanic pentru această funcție.

Mark Rutte, vehiculat și el

Un posibil înlocuitor pentru actualul șef NATO este Mark Rutte, actualul premier olandez. În vara anului trecut, acesta a devenit cel mai longeviv premier din istoria țării sale și a vorbit recent despre posibilitatea de a părăsi cu totul politica pentru a "face ceva complet diferit" atunci când a fost întrebat despre postul de la NATO.

Urmează o femeie?

Toți cei 13 secretari generali permanenți anteriori ai NATO au fost bărbați, ceea ce a exercitat presiuni asupra alianței pentru a numi o femeie șefă atunci când Stoltenberg va pleca după nouă ani de mandat.

Premierul estonian Kaja Kallas, premierul lituanian Ingrida Simonyte și fostul președinte croat Kolinda Grabar-Kitarovic au fost asociate cu acest rol.

Printre candidații de sex feminin s-ar putea număra și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, sau Chrystia Freeland, vicepremierul Canadei.

Se pare că dna Freeland este susținută de SUA pentru a prelua șefia NATO.

SUA, Germania, Franța și Marea Britanie sunt considerate în mod tradițional ca fiind cele mai influente țări NATO în procesul secret de selectare a unui nou secretar general.

Stoltenberg a fost ales de fostul cancelar german Angela Merkel pentru a conduce NATO înainte de numirea sa în 2014, fostul premier norvegian câștigând atunci sprijinul altor aliați.

În vârstă de 63 de ani, el trebuia să se retragă în octombrie anul trecut, dar mandatul său a fost prelungit cu un an în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Prelungirea mandatului

Cotidianul german Welt am Sonntag a relatat ieri că mandatul lui Stoltenberg urma să fie prelungit din nou, NATO căutând stabilitate în contextul în care conflictul din Ucraina continuă.

Vezi și: Frământări la NATO: Jens Stoltenberg nu intenţionează să-şi prelungească mandatul, surse diplomatice susțin contrariul

Însă purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a respins această afirmație, spunând: "Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori, iar acesta a servit în total aproape nouă ani. Mandatul secretarului general se încheie în luna octombrie a acestui an și nu are nicio intenție de a solicita o nouă prelungire a mandatului său.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.