Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Începe degringolada'. Chiar şi cu inflaţie de 15%, statul a încasat din TVA cu doar 3% mai mult în octombrie

InfoTag
inflatie

Guvernul a încasat din TVA 8 miliarde de lei în octombrie 2022, o creştere de sub 3% faţă de octombrie 2022. Deşi este o creştere, cifra arată practic o cădere puternică a colectării de TVA la buget, pentru că inflaţia de 15% trebuia să se regăsească în creştere.

Guvernul a încasat din TVA 8 miliarde de lei în octombrie 2022, o creştere de sub 3% faţă de octombrie 2022. Deşi este o creştere, cifra arată practic o cădere puternică a colectării de TVA la buget, pentru că inflaţia de 15% trebuia să se regăsească în creştere. Ziarul Financiar explică ce s-a întâmplat.

„Este clar ca sunt scăderi de vânzări. Începe degringolada probabil. Semnalul principal este că scad vânzările, deci se reduce din consum”, spune consultantul fiscal Adrian Benţa.

De asemenea, Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA, asociaţia analiştilor financiari este de părere că principala explicaţie a încetinirii din octombrie este scăderea consumului.

„Ar putea fi un semn de încetinire a consumului, aşa aş vedea. Practic s-a văzut de fapt că din inflaţie câştigătorul este guvernul, că au crescut încasările datorită inflaţiei. Câştigă şi pe partea că s-a împrumutat în lei şi rambursează mai puţină putere de cumpărare”. O explicaţie ar fi că a încetinit consumul, este de părere el.

Consumul este principala ramură a economiei în România şi motorul creşterii. El influenţează puternic bugetul de stat, mai ales încasările din TVA, a doua cea mai importantă resursă a bugetului de stat, după contribuţiile sociale. În acest moment, cota standard de TVA este de 19% în România, cu câteva excepţii: alimentele şi băuturile - în afară de cele alcoolice şi, de la 1 ianuarie cele carbogazoase de tip cola – au cotă redusă de TVA la 9%. De asemenea, au cotă redusă produsele livrate, în afară de băuturile alcoolice. TVA de 5% se aplică pentru servicii hoteliere, intrări la muzee, case mai mici de 120 mp şi produse eco.

La 10 luni din 2022, în total, guvernul a colectat TVA cu aproape 20% mai mult faţă de 10 luni din 2021, încetinirea puternică survenind doar în octombrie. Finanţele justifică creşterea colectării prin „evoluţia favorabilă a bazei macroeconomice relevante”, adică majorarea vânzărilor.

Încetinirea din octombrie nu este însă explicată de Finanţe. Un alt scenariu pentru încetinire sunt rambursările de TVA. Datele pe care le raportează Ministerul de Finanţe despre veniturile din TVA la bugetul de stat sunt nete, adică după ce s-au scăzut rambursările către companii. Astfel, o creştere mai puternică a rambursărilor de TVA în octombrie ar putea să dezechilibreze creşterea de încasări nete, chiar dacă avansul încasărilor brute a rămas, mai mult sau mai puţin, la acelaşi nivel.

Adrian Benţa spune că din piaţă nu se vede o creşterea a rambursărilor, ci chiar invers, Fiscul a intrat „la rupere”: „Dimpotrivă, sunt inspecţii fiscale destul de dure în desfăşurare, spune Benţa. Este cert că este o distorsiune în încasările de TVA din octombrie însă. De exemplu, în octombrie 2020, an puternic influenţat de pandemia Covid-19, încasările la bugetul de stat din TVA creşteau cu 13%, prin comparaţie cu 2019, an de creştere economică sănătoase. De asemenea, creşterile din ultimii ani din luna octombrie raportate la aceeaşi lună din anii precedenţi, au fost de două cifre în general.

Dacă se menţine tendinţa din primele 10 luni din an însă şi în noiembrie şi decembrie nu se mai văd încetiniri bruşte sau scăderi ale încasărilor din TVA, guvernul va încasa 92 de miliarde de lei din această resursă, adică 20% din veniturile totale. Este aproape dublu, în termeni nominali, faţă de încasările din 2015, când ANAF a colectat din TVA 57 mld. lei, adică 24% din venituri. Cota standard de TVA în 2015 era de 24%.

În concluzie, încasările statului din TVA au frânat puternic în octombrie, iar cea mai plauzibilă explicaţie a economiştilor şi pieţei este scăderea vânzărilor. În decembrie şi la începutul lui 2023 vor apărea mai multe seturi de date de la INS – evoluţia cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul şi evoluţia PIB în T4/2022, astfel încât lucrurile vor deveni mai clare.

La 10 luni din 2022, în total, guvernul a colectat TVA cu aproape 20% mai mult faţă de 10 luni din 2021, încetinirea puternică survenind doar în octombrie. Finanţele justifică creşterea colectării prin „evoluţia favorabilă a bazei macroeconomice relevante”, adică majorarea vânzărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.