Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începutul sfârșitului pentru guvernul PNL. Orban a anunțat că nu va crește pensiile

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Orban

Premierul Ludovic Orban a evitat mult timp subiectul creșterii pensiilor, dar mereu a dat de înțeles că reprezintă o problemă majoră. Pe măsură ce se apropie termenul de 1 septembrie, problema a devenit mai prezentă în mentalul colectiv, iar Orban nu a mai putut face manevre de evitare. În direct, la Digi 24, premierul a declarat că o creștere cu 40% a punctului de pensie, așa cum prevede legea pensiilor adoptată de PSD, "ar fi fost foarte dificilă și în condiții de normalitate economică”, afirmând că pensiile vor crește "realist, pe baza sustenabilității economice”.

”Urmărim să creştem pensiile. Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. (...) O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc. (...) Cum să vă spun, putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor. (...) Ceea ce este fără un fundament economic solid e foarte greu de pus în practică, pentru că toate plăţile acestea ale pensiilor se fac din veniturile pe care le încasează fie fondul de pensii din contribuţiile de pensii pe care le plătesc cetăţenii români, fie prin subvenţiile pe care le dă, tot din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni, se dau transferuri de la bugetul de stat prin subvenţionarea fondului de pensii. Aici este, cum să zic, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD, pentru cazul în care ei pierd puterea să aibă cu ce să recupereze capital electoral”- a mai spus premierul Orban.

Scuza lui Orban a rămas tot PSD

Practic, premierul PNL ne-a explicat că și dacă nu venea pandemia era oricum foarte dificil să respecte legea și să majoreze pensiile cu 40%. Apoi, ca să clarifice totul a dat vina pe PSD. Este, așadar, vina opoziției că guvernul nu respectă legea votată în Parlament și promulgată de președintele Iohannis. Orban acționează acum în buna tradiție a dreptei: atunci când sunt probleme economice, doar cei mai puțin norocoși trebuie să deconteze. Așa a făcut și PDL și între timp, PDL nu mai există.

Totuși, nimeni nu l-a întrebat pe premierul Ludovic Orban de ce a acceptat funcția de premier pentru a doua oară dacă știa că guvernul său nu este capabil să respecte legea și majoreze pensiile cu 40%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.