DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Încetinirea campaniilor de vaccinare - Cum încearcă statele să-și convingă cetățenii

romania-actualitati.ro
vaccin

Vaccinați, vaccinați. Și după? Unele state, precum Israelul și Statele Unite, și-au început rapid campania de vaccinare, dar acum ea este în declin și următorul pas necesită luarea de noi decizii. Dacă pentru Gibraltar se atinge imunitatea colectivă (95% din populație era vaccinată pe 23 aprilie), niciun alt stat nu a ajuns în această poziție până acum și trebuie să fie puse în aplicare noi strategii, notează Le Parisien.

O încetinire vizibilă în cele mai avansate țări

Ca efect natural al unei campanii de vaccinare bine desfășurate, unele țări ating treptat pragul maxim de voluntari eligibili. În Statele Unite, „numărul de inoculări este, în medie, de 2,6 milioane pe zi, față de aproximativ 3 milioane la mijlocul lunii aprilie”, potrivit AFP. Urmează un fapt logic: în grupul persoanelor nevaccinate, „ponderea celor care nu doresc vaccinul este în creștere”.

A doua tehnică de convingere a reticenților urmărește normalizarea comportamentului de vaccinare, prin comunicarea regulată a cifrelor de vaccinare, spre exemplu. Jocelyn Raude face o paralelă cu strategia facturilor la electricitate din Anglia, care arată cetățenilor consumul mediu din cartierul lor. „Prin informarea cu privire la aceste date, consumatorii ajung să se apropie de medie, în timp”.

În cele din urmă, țările trebuie să fie conștiente de importanta profesioniștilor din domeniul sănătății. „Adesea, pacienții iau decizia de a fi vaccinați de medicul lor. Formarea profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a discuta despre importanța vaccinării cu pacienții duce la schimbarea comportamentului”.

Un act de echilibru

Sfârșitul campaniei de vaccinare va ridica, de asemenea, problema libertăților individuale. „Este o problemă pe care am

avut-o încă de la începutul epidemiei și este întreaga istorie a sănătății publice”, spune Jocelyn Raude. Multe țări au mers foarte, foarte departe în ceea ce privește restricționarea și ridicarea libertăților individuale (cu închideri, stingeri, etc.) și probabil că vom regăsi din nou această problemă când se va termina vaccinarea”.

„Vor apărea apoi întrebări etice majore, la care nu avem încă un răspuns”. Dintre acestea, dreptul la confidențialitate cu privire la statutul de imunizare al persoanelor. În februarie, Knesset, parlamentul israelian, a identificat persoanele nevaccinate. Timp de trei luni, acestea au fost apelate de firmele de asigurări de sănătate ale țării și presiunea individuală a crescut.

Două scenarii opuse

După ce pragurile de vaccinare vor fi atinse în unele țări, va apărea problema omogenizării treptate la scară globală. „Există două scenarii”, spune Jocelyn Raude. Primul, scenariul fericit, este să ne gândim că situația se va îmbunătăți în timpul verii, presupunând că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantelor și că obiceiurile vechi, cum ar fi îmbrățișarea și strângerea mâinilor vor reveni treptat. Unii anticipează luni oarecum nebune, marcate de exaltare”.

Al doilea scenariu este „mai trist, chiar catastrofal”. „Trebuie să rețineți că noile variante care scapă de imunizarea generată de vaccin ar putea continua să circule și acest lucru seamănă puțin cu ceea ce am văzut în ultimele luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.