Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCIDENT MILITAR între Spania și Marea Britanie: Încep problemele în Mediterană / VIDEO

gibraltar

Autorităţile din enclava britanică Gibraltar din peninsula iberică au acuzat marţi o navă militară spaniolă de încălcarea apelor teritoriale, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Xinhua citează o postare pe Twitter a guvernului din Gibraltar, care a precizat că este vorba de nava de patrulare Infanta Cristina. Presa locală a informat că vasul spaniol a fost oprit de nava militară britanică Scimitar şi i s-a ordonat să părăsească apele Gibraltarului. "Marina Regală răspunde la orice incursiuni maritime ilegale în apele teritoriale ale Gibraltarului britanic. Susţinem asta prin înaintarea unor proteste oficiale către guvernul spaniol", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra, citat de ziarul Gibraltar Chronicle, scrie agerpres.ro.

Citește și: Shakira uimește din nou: Cu ce strălucește diva / VIDEO

Ministerul de externe al Spaniei a reacţionat comunicând telefonic agenţiei Reuters că nu este vorba de o incursiune ilegală, ci de "utilizarea apelor noastre", "Spania nu recunoaşte alte drepturi şi situaţii referitoare la Regatul Unit în spaţiile maritime care nu sunt incluse în articolul 10 al tratatului de la Utrecht", a arătat un purtător de cuvânt al diplomaţiei spaniole.

Cu câteva ore înainte de incident, ministrul spaniol de externe Alfonso Dastis făcuse un apel la calm, după ce liderul conservator britanic Michael Howard îşi afirmase convingerea că premierul Theresa May nu s-ar da înapoi să intre în război pentru Gibraltar.

Citește și: REVOLTĂTOR Ce s-a întâmplat cu Coloana Infinitului / VIDEO

Subiectul enclavei britanice din Spania este tratat separat în cadrul negocierilor pentru Brexit. Unul dintre principiile de bază ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzut de Consiliul European, este că după ieşirea din UE, niciun acord cu Regatul Unit nu se poate aplica Gibraltarului fără un acord prealabil cu Spania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.