Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incompetența naște prejudicii: FACIAS cere verificarea exproprierilor abuzive ale CNAIR

FACIAS
FACIAS

Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Transporturilor un control la CNAIR, ca urmare a multiplelor mesaje venite de la cetățeni, cu privire la prejudiciile pe care bâlbâiala instituțiilor statului le aduce românilor care se nimeresc să aibă proprietăți în zonele în care se intenționează construirea de drumuri și autostrăzi.

Vorbim despre abuzurile Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) care abordează proiectele de construcție într-un mod total iresponsabil și neprofesionist prejudiciind atât cetățenii cât și bugetul public.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) face multiple erori în proiectele de infrastructură rutieră pe care le demarează, fie că vorbim de autostrăzi, drumuri express sau drumuri naționale. Proiectele de construcție sunt însoțite de nenumărate abuzuri față de proprietarii terenurilor pe care urmează să se construiască. Ne referim aici la un număr foarte mare situații în care terenurile pe care urmează a fi constuite drumuri publice sunt expropriate abuziv și despre cetățenii care nu sunt despăgubiți la timp, despre despăgubirile acordate mult sub prețul pieței sau situații în care, după expropriere, apar modificări în proiect iar terenurile sunt retrocedate total sau parțial la o valoare mai mică ca urmare a distrugerilor aduse propietății.

FACIAS a solicitat Ministerului Transporturilor să trimită corpul de control la CNAIR, în scopul verificării procedurilor de expropriere care privesc proprietăți ce au fost restituite și modul în care s-a respectat procedura referitoare la protecția dreptului de proprietate.

Situații prin care este afectat dreptul la proprietate și bunuri

Unul dintre multiplele cazurile ajunse la cunoștința FACIAS prin intermediul campaniei “E dreptul meu” este al unui proprietar care a fost inițial expropriat de CNAIR pentru o cauză de utilitate publică. După un timp, CNAIR îl anunță că exproprierea nu mai este necesară pentru întreaga suprafață și vrea să îi restituie parțial terenul. Cetățeanul în cauză constatată că în tot răstimpul în care proprietatea sa a fost în posesia CNAIR, s-a intervenit asupra terenului cauzându-i însemnate prejudicii. Ne referim la pagubele cauzate prin expropriere: gardul care împrejmuia proprietatea a fost distrus și pomii care erau plantați pe teren au fost tăiați. Practic CNAIR nu a evaluat corect suprafața necesară exproprierii lezând astfel dreptul de proprietate privată al cetățeanului, fără a acorda acestuia despăgubiri pentru pagubele cauzate terenului.

FACIAS se implică. Apel către cetățeni!

Campania FACIAS „E dreptul meu” este un instrument util pentru orice român, atât pentru a conștientiza care sunt drepturile fundamentale cât și pentru a acționa împotriva abuzurilor statului. FACIAS invită cetățenii români care se confruntă cu abuzuri din partea instituțiilor statului să trimită pe adresa de email edreptulmeu@facias.ro detaliile situației cu care se confruntă. FACIAS se angajează să analizeze fiecare caz și să sesizeze abuzurile, către autoritățile statului responsabile cu rezolvarea acestora.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.