Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încoronarea regelui Charles al III-lea nu îi impresionează pe australieni

avantaje.ro
coroana regelui charles

Încoronarea regelui Charles al III-lea suscită puţin entuziasm în Australia, ţară membră Commonwealth, unde dezbaterile publice se concentrează în prezent pe recunoaşterea drepturilor populaţiilor autohtone, odinioară oprimate de coroana britanică, scrie AFP.

De la revocarea în 1975 a prim-ministrului australian din acea vreme până la referendumul din 1999 pe tema instaurării republicii, chestiunea rolului monarhiei a animat mereu dezbaterea publică în această fostă colonie britanică, potrivit Agerpres.

Potrivit unor sondaje recente, majoritatea australienilor sunt în favoarea instaurării republicii.

În prezent însă, această temă nu este în prim-planul scenei politice, interesată mai ales de proiectul guvernului laburist de a înscrie în Constituţie, în urma unui referendum desfăşurat până la finalul anului, dreptul aborigenilor de a fi consultaţi asupra subiectelor care îi interesează.

Primii locuitori ai insulei-continent, aborigenii nu au fost menţionaţi în Constituţia din 1901, iar drepturile le-au fost încălcate secole la rând.

Prim-ministrul Anthony Albanese consideră că ar fi un prim pas pentru a remedia o nedreptate perpetuată mult timp.

Potrivit unor sondaje recente, acest proiect guvernamental are mari şanse de reuşită, în ciuda opoziţiei vocilor conservatoare care spun că e o încercare de a ''diviza ţara''.

Puternic simbol al suferinţei

Pentru mulţi aborigeni, coroana rămâne un simbol puternic al suferinţei îndurate în perioada coloniştilor britanici, care au debarcat în 1788 în locul devenit ulterior Sydney.

Coroana britanică a supervizat exploatarea teritoriilor aborigenilor, afirmă Hannah McGlade, avocat şi cadru universitar, membru al unei comunităţi autohtone.

Membri ai familiei regale ''au jucat un rol-cheie în deposedarea populaţiilor autohtone'', fără să fi trebuit vreodată să ''dea socoteală'', a mai spus ea.

''Poporul nostru este în suferinţă'', a subliniat avocatul.

Când Australia s-a aflat sub dominaţia colonială britanică, aborigenii au fost alungaţi de pe teritoriile lor, supuşi la muncă forţată şi masacraţi în timpul unor confruntări sângeroase cu coloniile britanice.

Potrivit istoricului Cindy McCreery, de la Universitatea din Sydney, părerea tinerilor australieni despre monarhie este strâns legată de problema suferinţei primelor comunităţi autohtone.

''O parte dintre australieni sunt, într-o manieră pragmatică, mai puţin preocupaţi de identitatea şefului de stat. Pentru alţii, subiectul începe să devină un blocaj'', a explicat istoricul.

În plus, unii dintre australieni nu au apreciat apelul de a jura credinţă suveranului în momentul încoronării.

''Puţin australieni doresc să ia parte'', a precizat ea.

Toţi britanicii, precum şi celelalte popoare din ţările şi teritoriile în care Charles al III-lea deţine calitatea de şef al statului vor fi invitaţi să depună un jurământ de credinţă în faţa suveranului în timpul ceremoniei de încoronare.

Arhiepiscopul de Canterbury, care va conduce ceremonia de încoronare din 6 mai la Westminster Abbey, îi va îndemna "pe toţi oamenii de bună-credinţă din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, şi pe cei din alte regate şi teritorii, să îi aducă un omagiu, din inimă şi cu voce tare, regelui lor incontestabil, apărătorul tuturor".

''Australienii nu apreciază acest gen de angajament public, care aminteşte de jurământul de credinţă american'', a mai spus McCreery.

Sâmbătă, înaintea ceremoniei încoronării, vor avea loc mai multe evenimente în Australia. 21 de salve de tun vor fi executate în semn de salut la Canberra, opera din Sydney va fi iluminată şi vor fi organizate evenimente pentru vizionarea ceremoniei de încoronare.

Cu prilejul unei vizite în 2018 în Australia, viitorul rege s-a întâlnit cu lideri ai comunităţilor autohtone, însă unii dintre ei sunt de părere că ar trebui să iniţieze demersuri suplimentare.

Lideri ai comunităţilor autohtone din 12 foste colonii britanice, printre care şi Australia, i-au solicitat joi, în scris, regelui să prezinte scuze oficiale şi să demareze discuţii vizând o compensaţie financiară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.