Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL ce pregătește Rusia la Mariupol

Reuters - Agerpres
Mariupol distrugeri lupte

Rusia pregăteşte o paradă militară în portul îndelung asediat Mariupol, de 9 Mai, ziua când Moscova celebrează victoria asupra Germaniei naziste, au afirmat miercuri serviciile de informaţii ucrainene, transmite AFP.

Potrivit Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării ucrainean (GUR), directorul adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko, a sosit pe Mariupol pentru a pregăti această paradă.

"Misiunea principală a responsabilului lui Putin este să pregătească festivităţile de 9 Mai", se poate citi într-un comunicat al GUR pe Telegram, scrie agerpres.ro.

Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei, "va deveni un centru de festivităţi", adaugă comunicatul. "Bulevardele principale ale oraşului sunt curăţate de urgenţă, molozul şi cadavrele sunt îndepărtate, la fel şi muniţiile care nu au explodat", precizează comunicatul.

Telespectatorii ruşi vor vedea reportaje despre cât de bucuroşi sunt locuitorii din Mariupol să-i vadă pe ruşi sosind în oraşul lor, a adăugat el. Sărbătoarea de 9 Mai este în fiecare an ocazia unei mari parade militare la Moscova, în Piaţa Roşie.

Tot potrivit GUR, "o campanie de propagandă la scară mare este în curs" pe lângă populaţia oraşului, estimată în prezent de autorităţile ucrainene la 100.000-120.000 de persoane, comparativ cu aproape jumătate de milion înainte de război.

Întrebat despre pregătirile pentru parada din 9 Mai, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, nu a evocat în mod explicit posibilitatea unei astfel de parade la Mariupol. "Anul acesta, parade militare vor avea loc în 28 de oraşe ruseşti", s-a rezumat să anunţe Şoigu, precizând că "aproape 65.000 de persoane, circa 2.400 de tipuri de arme şi de echipamente militare şi peste 460 de avioane vor fi mobilizate anul acesta".

Mariupol este aproape în întregime sub controlul armatei ruse. Doar imensul complex metalurgic Azovstal, unde s-au adăpostit ultimii combatanţi ucraineni şi civili din oraş, încă nu a fost cucerit complet de forţele Moscovei.

Un comandant ucrainean al regimentului Azov care apără oţelăria a anunţat marţi că ruşii au lansat un asalt asupra sitului, însă Kremlinul a dezminţit această informaţie miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.