Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incredibil ce s-a întâmplat cu audierea lui Ioan Mircea Pașcu pentru a fi numit comisar european interimar

ioan mircea pascu

Audierea lui Ioan Mircea Pașcu în Conferința Președinților de Comisii Parlamentare, dar ședința a fost amânată deoarece unul dintre forurile legislative nu are încă un președinte ales, au spus surse europene. Pe agenda plenul PE de joi nu figurează vot pentru validarea lui Pașcu, potrivit Mediafax.

După ziua de joi, următoarea sesiune plenară a Parlamentului European se va desfășura pe 16 septembrie, prin urmare este probabil ca validarea lui Ioan Mircea Pașcu, propus comisar european interimar din partea României, să nu mai aibă loc până în septembrie, au explicat sursele citate.

Astfel, este probabil ca România să nu mai aibă comisar european interimar, având în vedere că reprezentanții Comisiei Europene trebuie să anunțe împărțirea portofoliilor pentru statele membre ale UE, iar acestea trebuie să facă nominalizări pentru noii comisari ce vor face parte din Executivul european. Ulterior va avea loc audierea persoanelor propuse în pozițiile de comisari europeni de către țările membre în Parlamentul European și apoi validarea prin vot.

Citește și: Simona Halep i-a luat fața Vioricăi Dăncilă! Reacție uluitoare în Parlamentul European

Potrivit agendei afișate pe site-ul PE, Conferința Președinților de Comisii Parlamentare trebuia să îi audieze pe Ioan Mircea Pașcu, nominalizat de România, și pe Kadri Simson din Estonia, într-o ședință miercuri. De asemenea, conform agendei, era prevăzut un vot pe cele două propuneri în plenul de joi al Parlamentului European, la Strasbourg. Cei doi urmau să îi înlocuiască interimar pe Corina Crețu și Andrus Ansip.

Cu toate acestea, în programul oficial de joi al PE, afișat pe site-ul instituției, nu apare un vot asupra celor două persoane nominalizate, ci doar diverse puncte legate de încălcarea drepturilor omului și a statului de drept în Hong Kong, situația de la granița SUA-Mexic, precum și rezoluții privind situația în Venezuela.

Citește și: Rareș Bogdan a explodat în Parlamentul European: ‘Așteptăm dovada că nu am fost mințiți! Suntem santinela civilizației’

Președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis, pe 12 iulie, că cele două propuneri de comisari europeni interimari, Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson, competente pentru a ocupa acest post. Juncker a decis că propunerile de comisari nu vor avea alocate portofolii specifice în Executivul european.

Pe 8 iulie, Consiliul Uniunii Europene a respins propunerea președintelui în exercițiu al CE Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcții atribuțiile Corinei Crețu și lui Andrus Ansip, după ce aceștia au preluat mandate de eurodeputați.

Andrus Ansip a deținut portofoliul Pieței Unice Digitale iar Corina Crețu pe cel al Politicilor de Coeziune. Portofoliile au fost transferate temporar în sarcina vicepreședintelui Maroš Šefčovič, respectiv comisarului Johannes Hahn.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.