Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incredibil - Porcii au nevoie de consolare, după un conflict, la fel ca oamenii / Studiu din Italia

rfi.ro
porci

Precum oamenii, și porcii au nevoie de „un umăr pe care să plângă” după un conflict, arată un studiu făcut la Torino. În cazul unui conflict, un porc "spectator" poate decide să intervină pentru a calma spiritele, consolându-l pe cel agresat sau liniștindu-l pe agresor.

Cercetarea a fost făcută de Universitatea din Torino și a scos la iveală că porcii seamănă cu oamenii mai mult decât ne place să credem. Porcii sunt, de fapt, animale inteligente, care formează grupuri sociale cu relații complexe și complicate, foarte asemănătoare cu ale oamenilor.

În cazul unui conflict, un porc "spectator" poate decide să intervină pentru a calma spiritele, consolându-l pe cel agresat sau liniștindu-l pe agresor pentru a-l împiedica să persiste în comportamentul său violent.

Cercetarea, condusă de Giada Cordoni și Ivan Norscia, a implicat 104 porci crescuți într-o fermă din Torino. Timp de 6 luni, cercetătorii au monitorizat interacțiunile din turma de porci, luând act de conflictele care au avut loc și de rezultatele acestora, scrie Mediafax.

Datorită prelevării de probe genetice, au fost reconstituite și legăturile de rudenie dintre animale, pentru a verifica dacă legăturile de sânge influențează relațiile și rezolvarea conflictelor.

Așa s-a aflat că împăcarea este mult mai frecventă în rândul animalelor neînrudite. Cumva, porcii nu par să se preocupe atât de mult când vine vorba de a face pace cu propriile rude, fiind probabil de la sine înțeles că după ce un conflict se împacă, în timp ce se angajează într-un comportament de pacificare atunci când conflictele implică animale neînrudite, cu care relații ce pot rămâne tensionate.

În ce privește comportamentul animalelor care intervin în conflicte, cercetătorii au observat că, în cazul în care un porc neimplicat în conflict decide să interacționeze cu cel agresat, intervenția sa pare să aibă un efect consolator, reducând anxietatea victimei. Dacă, pe de altă parte, decide să se apropie de agresor, rezultatul este o reducere a noilor comportamente violente față de victimă sau față de alți porci din turmă.

Autorii cercetării recunosc că este vorba de un studiu realizat pe un singur grup de porci, în condiții de semi-captivitate, și că, prin urmare, este posibil ca rezultatele să nu fie valabile în situații diferite.

Cercetarea a fost publicată în revista „Animal Cognition”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.