DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ÎNCRENGĂTURĂ cu iz financiar: Ministrul Educaţiei, angajat POSDRU la Filiala Cluj a Academiei Române

newsspaces.tk
mircea dumitru

Ca urmare a arestării lui Daniel Don investigațiile Gazetei de Cluj pe această temă au continuat. După materialele în care vă prezentam o parte din cei ce au încasat sume substanțiale din proiectele desfăşurate de AJOFM Cluj, în special în 2015, prin Academia Română Filiala Cluj şi Inceptus România, în prezentul articol vă explicăm cum încearcă să îşi acopere urmele şi de ce, patronii sistemului universitar din România. În acest mecanism este prins însuşi actualul ministru al Educației, Mircea Dumitru.

În calitate de expert pe termen lung (calitate pe proiectele POSDRU), Mircea Dumitru şi-a depus în mod onest declaraţiile de avere şi de interes la Academia Română, Filiala Cluj. Această instituție a încadrat declaraţia sa la categoria finanţări interne UEFISCDI (granturi), nu la fonduri externe UE (POSDRU). Cu alte cuvinte, dispărea legătura dintre informațiile prezentate de acesta în declarațiile sale şi proiectul/ proiectele pentru care a fost remunerat. Filiala Cluj a uitat, însă, să ascundă (şteargă) calitatea (de expert pe termen lung- POSDRU)în care Mircea Dumitru şi-a depus declaraţia de avere şi cea de interese, anunță Gazeta De Cluj.

Citește și: Ironii ACIDE: Nicușor Dan, acuzat de 'ciordeală'

De la Filiala Cluj a Academiei Române a încasat (42,000 RON), aproape jumătate din veniturile realizate de către el ca profesor (103,000 RON) al Universităţii din Bucureşti. Practic, Mircea Dumitru a fost susţinut de la 480 de km distanţă de capitală cu o treime din veniturile totale.

În mod legal, nici un angajat public nu poate lucra mai mult de 12 ore pe zi lucrătoare (adică, pe lângă norma de bază, de profesor universitar în cazul lui Mircea Dumitru, încă 4 ore). În mod legal, pe proiectele POSDRU salariul lunar maxim pentru 4 ore lucrate pe zi este de aproximativ 6,000 RON. Matematic, Mircea Dumitru a lucrat cel puţin şapte luni la Filiala Cluj pe proiect(e) POSDRU. El a fost – astfel – angajat la Filiala Cluj înainte de mijlocul anului trecut.

În iulie 2015, Adrian Curaj, predecesorul său ca ministru al Educaţie, a încercat să transforme Academia Română într-un AJOFM printr-un proiect – de formare – în valoare de 18,000,000 RON, depus în parteneriat de UEFISCDI, condus la acea vreme de către el, şi Academia Română, (Filiala Cluj pe moment). Proiectul prevedea formarea şi furnizarea de servicii şi competenţe administrative la nivelul întregii Românii. Era copia la nivel academic şi la scară naţională a modelului implementat de Daniel Don, în parteneriat cu Academia Română, Filiala Cluj, şi cu Asociaţia InceptusRomânia, la Cluj şi în judeţele vecine. Proiectul a fost – totuşi – respins, conform Gazeta De Cluj.

Întrebarea este: a fost Mircea Dumitru un pion sau un inginer în această construcţie? Răspunsul porneşte tot de la cazul Don.

În noiembrie 2015, Daniel Don a fost arestat. În decembrie 2015, Gazeta de Cluj a dezvăluit asocierea sa cu Academia Română, Filiala Cluj. Peste 60% din proiectele incriminate de procurorii DNA implicau Academia Română, Filiala Cluj. Un sistem se prăbuşea, anunță Gazeta De Cluj.

În martie 2016, Daniel Don a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu (personal) estimat la 3,500,000 RON. Era de patru ori prejudiciul pentru care fusese arestat pe 13 noiembrie 2015. Patru zile mai târziu, Adrian Curaj a depus jurământul ca ministru al Educaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.